Archief

donderdag 28 april 2011

Kernbonus moet niet naar de staat, maar naar de klanten terugvloeien.


LDD stelt vast dat de regering in lopende zaken net als in de twee voorbije jaren zich weer in alle bochten wringt om enkele honderden miljoen euro af te dwingen van de energieproducenten. Door het langer openhouden van de kerncentrales haalt vooral Electrabel een miljardenwinst binnen, maar daar heeft de betalende klant nog geen euro van teruggezien.

Jean-Marie Dedecker, Kamerlid en voorzitter LDD: “Het energiedebat is helemaal vervalst, en de regering heeft nog extra mist gespoten door een extra rapport te vragen aan de Nationale Bank. Het verslag van de CREG stond de ministers niet aan, en de keffende energiewaakhond werd meteen een muilband omgedaan. Terwijl de federale overheid de tarieven van de elektriciteitsboeren met ruim één miljard naar beneden zou moeten halen, probeert ze weer enkele honderden miljoenen naar haar eigen federale begroting te versassen. Dit helpt de economie niet vooruit, helpt de burgers niet vooruit, maar komt alleen deze mankende regering in lopende zaken ten goede.”

Liberalisering blijft uit.

Voor LDD is het al jaren een doorn in het oog dat de energiesector een speelbal is van de politiek en van Electrabel. Het enige resultaat is dat zowel de Vlaamse bedrijven als gezinnen van de hoogste energierekeningen van Europa hebben, en dat er geen enkel spoor van verbetering is te zien. Electrabel is de enige producent van kernenergie en kan op die manier alle concurrenten afhouden.

Jean-Marie Dedecker: “Alleen de bouw van een nieuwe kerncentrale in Vlaanderen kan onze toekomst van welvaart waarborgen. Maar men mag niet zo lang wachten om het productiemonopolie van Electrabel te doorbreken. Daarom stellen we voor om de huidige productiecapaciteit in een open markt te veilen, zodat er echte concurrentie mogelijk wordt. Zowel de bedrijven als de gewone mensen zullen daar automatisch de vruchten van plukken.”

Jean Marie Dedecker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten