Archief

woensdag 13 april 2011

Energiesector in Vlaanderen blijft totaal ontransparant en onrechtvaardig


Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans (LDD) hecht weinig geloof aan het verhaal van distributiekoepel Eandis dat de impact van groenestroomsubsidies zeer sterk verschilt van regio tot regio. Het item is van belang nu duidelijk wordt dat de recente nettariefstijging binnen de Eandis-groep verschilt van deelintercommunale tot deelintercommunale.

Er bestaan al langer grote verschillen tussen de 7 distributiebeheerders die onder deEandis-koepel schuilen. Via een simulatie van de prijsstijgingen – gebaseerd op officiële cijfers van de CREG – kan men aantonen dat het steeds de duurste intercommunales zijn die sinds 2007 stijgen prijsevoluties).

Peter Reekmans: “Het komt er simpelweg op neer dat de duurste netbeheerders stijgen, meer dan de goedkopere. Bovendien is er geen enkele transparantie voor de consument,trouwens ook niet voor het Parlement.”

Ook aan de prijsverschillen onderling gebeurt er niets. "Historisch gegroeid", zegt Eandis. Het wordt volgens Reekmans tijd dat er één uniek tarief komt voor elke Vlaming. Reekmans kan en wil niet aanvaarden dat de inwoners van bijvoorbeeld 6 gemeenten in Antwerpen via IMEA 216,59 euro distributiekosten betalen, terwijl de inwoners van 12 Oost-Vlaamse en 48 West-Vlaamse gemeenten via GASELWEST dan weer 369 euro betalen voor dezelfde distributie in hun stopcontact.

Bijna 50% meer betalen, voor niets meer!

Peter Reekmans: “Dit alles bewijst volgens het LDD-parlementslid weer eens dat Eandis wel de schaalvoordelen heeft van een grote geïntegreerde groep, maar de rekening van de consument blijft intussen op vele plaatsen onverklaarbaar hoog ‘omdat dit vroeger ook al zo was’”.

Reekmans pikt het niet dat de gewone consument en de bedrijven steeds meer& moeten betalen, terwijl de (volledig politiekgerunde) intercommunales en Electrabel jaarlijks opnieuw vette dividenden incasseren. Tot slot hekelt Reekmans ook het feit dat Eandis aanvankelijk steeds in alle communicatie sprak van een stijging van de distributiekosten met 6 euro, terwijl nu blijkt dat het tot het dubbele kan oplopen.

Peter Reekmans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten