Archief

woensdag 8 september 2010

Onze welvaart staat in de uitverkoop.

Onze industrie kwijnt weg en de buitenlandse investeerders lopen ons landje voorbij. Deze vaststelling behoort tot de discipline open deuren intrappen. UNIZO had beter haar geld voor deze studie, besteld bij huiseconoom Geert Noels, in Antwerpen in de schelde gegooid en in Vlissingen gewacht om het terug op te vissen. De oorzaken zijn ook bekend als een mantra: overheidsreglementitis, hoge loonkost, kampioen in belastingen heffen enz.
Eigenaardig genoeg zijn onze belangenorganisaties ( VOKA, UNIZO,VBO) meer en meer gaan afglijden naar het niveau van klagende tantes dan van ondernemende oompjes. De bazen van UNIZO en VOKA zijn zelf opgeklommen tot Ministers in de Vlaamse regering.

UNIZO ministers falen

Phillippe Muyters ( ex VOKA-directeur nu N-VA) werd minister van werk. Zijn daden zijn omgekeerd evenredig met de woorden als VOKA-Praeses. Een voorbeeld: samen met ex-UNIZO-baas Kris Peeters zouden ze Opel Antwerpen redden. Dit werd alvast gepropageerd vóór de verkiezingen. Vandaag staat er een bordje te koop en werden de arbeiders op 50-jarige leeftijd met brugpensioen gestuurd met een gouden handdruk van gemiddeld 153.000 euro. Vijftig kilometer verder zoekt VOLVO werknemers. Een stichtend voorbeeld voor buitenlandse investeerders.
Philippe is ook minster van Ruimtelijke Ordening. In Vlaanderen duurt het gemiddeld zes maanden om een industriegebouw op te trekken en zes jaar om de nodige vergunningen te krijgen. Waarin een klein land groot kan zijn en vooral aanstekelijk voor investeerders. De Traagheid der Dingen tot norm verheven. Het was aandoenlijk hoe Kris Peeters gisteren een bezoekje bracht aan onze biotechnologiebedrijven onder het tsjevenmotto “luister naar mijn woorden maar kijk niet naar mijn daden”.

Bedrijven worden weggejaagd.

Gent stond met de professoren Marc Van Montagu,Walter Fiers en Jef Schell aan de wieg van de ggo’s en plantenbiotechbedrijven als Devgen, CropDesign, Innogenetics en Plant Genetic Systems (nu Bayer BioScience). Wereldwijd waren er in 2007 al 110 miljoen hectaren beplant met
gewassen waarin hun technologie vervat zit. Door de kortzichtigheid van de politieke wereld zijn duizenden potentiële jobs verloren gegaan, omdat bedrijven voor tests en productie naar andere oorden zijn vertrokken. Het Belgische parlement keurde in december 2008 een wet goed die het gebruik van menselijke cellen en weefsels regelt. Deze wet is veel strenger dan de Europese richtlijn. De Vlaamse regering geeft massa’s subsidie voor biotechnologisch onderzoek, maar eenmaal ze een doorbraak realiseren, worden bedrijven gedwongen naar het buitenland te emigreren wegens de strengheid van de Belgische wetgeving. TiGenix mag van Europa het kraakbeenmiddel Chondro-Celect commercialiseren, maar moet daarvoor naar Nederland verhuizen, want biomedische bedrijven mogen in ons land enkel cellen van de patiënten zelf gebruiken om op te kweken tot nieuw kraakbeen. De toekomst ligt in het opkweken van stamcellen van andere personen tot kraakbeen. Dat mag in ons landje niet!
De technologieën van morgen zijn onder meer die van de genetica, nanotechnologie en robotica. Maar op Genzyme na zijn alle biotechbedrijven al aan onze neus voorbijgegaan. In Amerika zijn er 200, vooral in de San Diego Biotech Triangle. Amgen, het grootste Amerikaanse biotechbedrijf ter wereld, investeerde een miljard dollar in Ierland. Affymetrix, wereldleider in biosensoren, vestigde zich in Amsterdam. Eén hoogwaardige job in de kenniseconomie creëert drie andere banen. Ontwikkeling, design en marketing zorgen voor hoge toegevoegde waarde. Een iPod ‘made in China’ levert 7 dollar op voor de Chinezen en de rest gaat naar Silicon Valley. In 2007 boekte Intel 42 miljard dollar omzet en stak 6 miljard in onderzoek en ontwikkeling, zeven keer meer dan heel Vlaanderen samen.

De Vikings…

Kenniseconomie gaat altijd samen met kennisregio’s. Silicon Valley, Route 128 in Boston of de North Carolina Research Triangle in de VS, Bangalore in India, Oulou en Tampere in Finland, Sophia, Antipolis en de as Grenoble-Lyon in Frankrijk, Pudong bij Shanghai en Oxbridge in Groot-Brittanië. Ook op andere wetenschappelijke onderzoeksgebieden hebben we door wetten en ethische bezwaren de commercialisering gemist. Ons land was voorloper op het vlak van kunstmatige zwangerschappen. In 2007 werd er een wet uitgevaardigd waardoor donorsperma maximaal voor zes vrouwen gebruikt mag worden, met het gevolg dat één op twee kunstmatige zwangerschappen nu gebeurt met Deens donorsperma van Cryos International. De Vikings komen terug, want de grootste commerciële spermabank ter wereld betaalt haar donoren goed, en die luisteren niet naar de directieven van het Vaticaan. Wij vinden uit, de anderen commercialiseren. Zo kunnen we nog een tijdje doorgaan. Onze Vlaamse regering is een subsidieregering. Zodra de blatende stropers van de belangenorganisaties politieke boswachters worden, worden het economisch tamme schapen.

Wat we zelf doen, doen we beter. Geert Noels is huiseconoom van Trends, huisvriend op de VRT en raadgever van Prins Filip. Wedden dat hij straks minister wordt!

Jean Marie Dedecker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten