zondag 12 september 2010
Elk betaalt voor zijn eigen God.
Bisschop Vangheluwe trekt zijn maandwedde van FOD Justitie. Het instituut dat hem in verzekerde bewaring zou moeten opsluiten zorgt voor zijn inkomen op zijn vluchtroute. Een bisschop verdient zo’n 81.914 euro/jaar. De 7186 bedienaars van de “traditionele” erediensten krijgen samen zowat 86,944 miljoen euro aan salarissen van de belastingbetaler. Daarvan zijn er 179 leden van de Hogere geestelijkheid (zoals Vangheluwe) en 6987 van de Lagere geestelijkheid. Voor de vrijzinnigen is er in 2010 zo’n 12,416 miljoen euro voorzien en nog eens 3,635 voor de islamitische erediensten. De Boeddhisten moeten het stellen met 216.000 euro. De begunstigden hebben allen de kwalificatie van statutair personeel. Daar houdt het niet op. Er is ook nog 35,5 miljoen extra voor gepensioneerde priesters. Imams worden ook vanuit de Islamlanden gefinancierd, bijvoorbeeld door Saudi-Arabië en Marokko. Zo staan er in ons land zelfs 64 imams op de loonlijst van Dyanet; het Turkse directoraat van Religieuze Zaken.
Let wel, dat bedrag van circa 105 miljoen euro betreft enkel de weddes. Voor onderhoud van kerken en de financiering van erediensten krijgen de kerkfabrieken nog eens een dikke 600 miljoen euro toegestopt en een aanzienlijk ongedefinieerd bedrag van Steden en Gemeenten. Zo telt Vlaanderen 1809 katholieke parochies op 308 gemeenten. Rijke kerkfabrieken moeten niet opdraaien voor de arme, ook niet in dezelfde gemeenten. Dat doet de belastingbetaler. Bisdommen, kerkfabrieken en kloosters bezitten duizenden hectaren landerijen en bouwgrond. Ze staan nummer één op de hitparade van grootgrondbezitters, meer dan de OCMW’s en private landeigenaars. De honger loert niet om de kerkdeur. De geldstromen zijn een biechtgeheim. In onze buurlanden moeten de kerken en godsdiensten zelfbedruipend zijn. In Frankrijk leeft driekwart van de imams van de bijstand en in Nederland onderhouden de parochianen de Kerk. Amper 7 tot 10 procent van de Belgische bevolking zijn nog kerkgangers. Ik heb geen zin om een religie te financieren die vindt dat ongelovigen moeten gedood worden of een kerk waar in elke congregatie wel een pedofiel schuilt en er misbruik werd gepleegd in alle internaten van ons land door priesters, paters en broeders, zoals de commissie Adriaenssens in haar rapport beweert. Mijn kelk is leeg.
Laten we het principe “Iedereen betaalt voor zijn eigen God” toepassen en de algemene financiering afschaffen. Een systeem analoog aan de Kirchensteuer in Duitsland of de achtpromilleregeling van het o zo katholiek Italië: 0,8 van de personenbelasting wordt er besteed aan erediensten of humanitaire werken. Zelfs de Spanjaarden mogen kiezen tussen de Katholieke Kerk of het Rode Kruis met een bijdrage van 0,5 procent. De belastingbetaler bepaalt er zelf waar zijn geld naar toe gaat. Zo moet het hier ook, al moeten we daarvoor de Grondwet wijzigen. De tijd van biechten en van vergiffenis vragen en absolutie schenken is voorbij. De incestueuze medeplichtigheid van de kerkelijke hiërarchie is hemeltergend. Mijn geestelijke offerblok is leeg. Wie niet horen wil moet voelen.
Jean-Marie Dedecker
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Prima!
BeantwoordenVerwijderenAls ik dan als burger ook niet hoef te betalen voor cultuur en sport, maar enkel voor datgene waar ikzelf voordeel aan heb lijkt me dit een zeer goed idee.
De kern van de vraag is of de overheid zich daar dus allemaal moet mee bezighouden. Religie, cultuur, sport, enz. Ik vind van niet. Privatiseer die handel. Vraag en aanbod zullen elkaar wel vinden.
BeantwoordenVerwijderen