Archief

vrijdag 10 september 2010

Flitsmania


Minister Crevits wil nog 74 flitspalen bijplaatsen langs de Vlaamse gewestwegen. Zelfs de politie vindt het nu al te gortig en vindt dat het meer met graaicultuur te maken heeft dan met verkeersveiligheid. Nochtans is het amper berouw na de zonde.

Een studie van de KU Leuven in het vakblad “Verkeersspecialist” van mei 2008 beweert dat verkeersboetes geen effect hebben op het rijgedrag. Meer controles verhogen alleen maar de extreme druk om verkeersregels na te leven. Pas als we de verkeersregels persoonlijk belangrijk vinden en als rechtvaardig ervaren worden ze gerespecteerd. Verkeersgedrag is opvoeding. Er wordt niet anders gereden in Vlaanderen dan in Wallonië, niettegenstaande een woud van flitspalen in het Noorden van het land en een verweesd exemplaar in het Zuiden. Deze jackpotten zorgen alleen voor een nieuwe transfer van Vlaams boetegeld naar het zuiden. In de Vlaamse lokale politiezones werd er tussen 2006 en 2009 vijf keer meer beboet voor overdreven snelheid dan in Wallonië. Vlaanderen draagt meer dan tachtig procent bij in het boetefonds, en van de opbrengst gaat nagenoeg de helft naar Brussel en Wallonië. Swindon, in het zuidoosten van Engeland, heeft beslist de flitspalen terug te verwijderen omdat ze geen invloed hebben op het rijgedrag. Ze hebben onderzocht dat slechts zes procent van de ongevallen veroorzaakt wordt door overdreven snelheid. De Britse staatsman Benjamin Disraeli zei een eeuw geleden al :”There are lies, dammed lies and statistics”. Het hangt er alleen vanaf wat men wil bewijzen.

Flitspalen zijn kippen met gouden eieren.

Negentig procent van de 1400 agenten van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond vinden ook dat hogere verkeersboetes niet tot hogere veiligheid leiden. Onder de Moerdijk, vindt men dat niet, om de eenvoudige reden dat een percentage van de boeteopbrengst terugvloeit naar het politiekorps dat de boetes uitschrijft. Op een totaal bedrag van 335 miljoen euro in 2008 kon er een snoepje af voor het plaatselijk boetefonds. Elke auto bracht in dat jaar gemiddeld 2454 euro op voor de overheid, boetes incluis. De melkkoe van de Wetstraat heeft nu ook een uier in elk politiekantoor. Sommige korpsen krijgen hun centen niet op. Volgens de politievakbond VSOA wordt het geld zelfs vermorst met het uitdelen van gadgets, knuffels, win-for-life krasloten, en luxewagens voor de commissarissen. De Dilbeekse politie patrouilleerde met drie peperdure Audi’s Q7. In Oostende, de koningin der badsteden, heeft men met dit Sinterklaasfonds een kampeerauto gekocht. Jawel een campingcar. Dit scheelt een slok op het huisvestingsbudget met secretaressedag en de jongens zitten er nu warmpjes bij om controles uit te voeren. Flitspalen zijn kippen met gouden eieren. In de Reyerstunnel in Brussel, werd er ééntje getest die gemiddeld 42.000 keer per week ons leibandvolkje op de bon zwiert. De achtervolgingswaanzin op de chauffeur is er omgekeerd evenredig met de jacht op de draaideurcriminelen. In P Magazine van 18/11/08 getuigt een politie-inspecteur :”Ik ben een flik die het crapuul wil aanpakken in plaats van brave burgers te pesten. Maar dat wordt niet geapprecieerd door onze oversten. Pleeg 60 sackjackings en je loopt ’s avonds weer vrij. Maar rijdt tien km/uur te hard en je krijgt een boete”.
Brussel wil nu overal een snelheidsbeperking van 30 km per uur invoeren. Dit heeft niets met veiligheid te maken, maar met achtervolgingswaanzin op de portemonnee van de automobilist.

We staan met z’n allen stil om te betalen.

Al jaren wordt er een immobiliteitsbeleid gevoerd. Minder investeringen in infrastructuur, het afschaffen van vier- en tweebaanswegen, de verkeersdrempels, het dichtschilderen
van rijstroken, allerlei verkeershindernissen (van paaltjes tot bloembakken), de onmogelijkheid tot inhalen, de superboetes, de antimobiele indoctrinatie met het stigmatiseren en criminaliseren van de chauffeur, steeds hogere accijnzen en taksen...
De oplossing vandaag: een rood-groen politiek opbod om het openbaar vervoer te promoten.
De automobilist staat in de file. Als hij beweegt wordt hij beboet. Als hij parkeert moet hij betalen.

Jean-Marie Dedecker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten