Archief

dinsdag 14 september 2010

Niet de Kerk, maar het gerecht moet onderzoek doen naar seksuele misbruiken


LDD begrijpt niet dat de katholieke kerk blijft volharden in haar pogingen om de seksuele misbruiken in haar midden te blijven onttrekken aan het gerecht en de maatschappij. Het voorstel om een nieuw centrum op te richten voor slachtoffers van pedofilie, en een meldpunt voor verjaarde misdrijven garandeert geen enkele openbaarheid of correcte opvolging van de dossiers.

Jean-Marie Dedecker, Kamerlid LDD: “Het gaat toch niet op dat de katholieke kerk een eigen behandeling krijgt voor pedofiele of andere misstappen van haar bedienaars. Het gerecht is voldoende uitgerust om dit soort seksuele misdrijven op te sporen en te vervolgen. Maar het probleem is precies dat de kerk dit altijd binnenskamers heeft proberen op te lossen, en dit leidt noodzakelijk tot een doofpotstrategie.

Dossiers natrekken, en parlementair onderzoek.

Voor LDD moet de Kamer dit huiveringwekkend dossier mee opvolgen, precies omdat justitie hier blijkbaar schromelijk heeft tekort geschoten. Een onderzoekscommissie is op haar plaats niet alleen om het verleden te onderzoeken, maar ook om de juiste lessen te trekken naar de toekomst. Zo moeten we weten hoeveel klachten en aangiften m.b.t. kindermisbruik in de Kerk er zijn geweest Wat gebeurde er met deze dossiers?Hoeveel werden er van geseponeerd en om welke reden gebeurde dit?Hoeveel maakten het voorwerp uit van een gerechtelijk onderzoek?Hoeveel werden er gevonnist?Welke uitvoering werd er aan die vonnissen gegeven?

Jean-Marie Dedecker: “Deze oplijsting moet per gerechtelijk arrondissement gebeuren. Dan kan blijken of er in sommige parketten of rechtbanken niet abnormaal veel onderzoeken naar pedofilie of seksuele misdrijven in de kiem zijn gesmoord, of zeer lankmoedig zijn behandeld. Het parlementair onderzoek moet hierover de verantwoordelijkheden achterhalen, want met de zwaar gepolitiseerde magistratuur die we in BelgiĆ« kennen, is rechtvaardigheid in de behandeling van deze dossiers absoluut niet verzekerd.”

LDD zal deze vraag stellen aan de Minister van Justitie, die in de registers van de gerechtelijke arrondissementen alle gegevens kan opvragen. Voor deze aanpak hoeft de minister zelfs niet te wachten op een parlementaire commissie, en kan hij meteen zijn verantwoordelijkheid nemen.


Jean Marie Dedecker

1 opmerking:

  1. De katholieken kunnen best hun eigen onderzoek doen als ze hun organisatie willen zuiveren maar het gaat ons uiteraard niet om de organisatie maar om de bescherming van mensen in de maatschappij. In dit geval kinderen. En binnen dat kader moet de maatschappij haar onderzoek doen. Zeker en vast. Al het geleuter over het al dan niet 'degraderen' van priesters doet niets ter zake. Wat gaat men doen om te voorkomen dat mensen (kinderen) misbruikt worden en dat misbruikers zich verschuilen achter de structuren van hun organisaties. Daar gaat het om.

    BeantwoordenVerwijderen