Archief

woensdag 7 december 2011

Straks een openhaardtaks en een houtkachelcontrole?Volgens de Vlaamse Milieu Maatschappij spuiten onze houtkacheltjes en open haarden evenveel fijnstof in de lucht als alle dieselwagens samen die op onze wegen rond hotsen.

In zijn boek “De aarde warmt op en de geesten verhitten (pp 148-149) schreef Jean-Marie Dedecker reeds in 2010:

“Om te weten wat het effect is van een milieumaatregel ivm fijnstof is het belangrijk te weten wie de grootste vervuiler is. Volgens Frans Fierens van Ircel komt 85 procent van de fijnstofvervuiling uit het buitenland en zijn de grootste vervuilers industrie, landbouw en verwarming en toch viseert hij het verkeer.

Volgens het Duitse Ministerie van Milieu (Umweltbundesamt-UBA) komt de stijging van fijnstof in de winterse periodes op rekening van het groter aantal houtkachels. Het UBA schat hun aantal in de Bondsrepubliek op 14 miljoen (2007) met sterk stijgende trend als gevolg van duurdere brandstofprijzen. Tot 90 procent van de uitstoot van een houtkachel bestaat uit fijnstof. In 2002 berekende het UBA de uitstoot uit houtkachels op 22,7 kiloton per jaar. Iets minder dan de totale uitstoot van het wegverkeer (25,4 kiloton). Bij de laatste meting in 2003 lag de uitstoot van houtkachels met 24,0 kiloton reeds hoger dan die van het wegverkeer ( 22,7). Sindsdien is door de stijgende brandstofprijzen de verkoop van houtkachels sterk gestegen. Hier moet wel rekening worden gehouden met het feit dat de uitstoot op rekening van houtkachels voor praktisch 100 procent tijdens de wintermaanden is geconcentreerd. Wat kan betekenen dat tijdens die periode de uitstoot op rekening van kachels dubbel zo hoog ligt dan die van het verkeer.”De groene maatregelen van onze groene overheden viseren altijd de auto omdat deze hoestbui op vier wielen geld in het laatje brengt, maar ze verongelukken niet zelden in het ravijn van de naïviteit. Is het nu wachten op een openhaardtaks en houtkachelcontroleurs?

Jean-Marie Dedecker

1 opmerking:

  1. men moet de energie prijzen nog meer laten stijgen.
    dan steek ik nog een blok (afval)hout meer in mijn houtkachel.
    en ja ik woon zeer landelijk.

    BeantwoordenVerwijderen