Archief

donderdag 29 december 2011

Eindejaarsmenu voor energieverbruiker wordt galgenmaal van taksen met een groen sausje



Als de overheid de accijnzen verhoogt op benzine, alcohol of tabak dan is het zogezegd om onze gezondheid te beschermen. Als de brouwers hun bierprijs verhogen zijn het zogezegd dieven.
Volgens LDD geldt hetzelfde voor de energieprijzen.

Jean-Marie Dedecker: “De elektriciteitsfactuur steeg met gemiddeld 34 % sedert 2007.
Negentig procent daarvan is op conto van de overheid te schrijven.
Meer dan de helft van de prijs aan de benzinepomp zijn belastingen.
Bij onze elektriciteitsfactuur gaat hooguit nog één derde naar de producent, Electrabel en co, de rest zijn taksen en distributienettarieven.
Deze netbeheerders zijn overheidsinstellingen ( intercommunales) en door de nieuwe elektriciteitswet kunnen ze nu zelf hun prijzen naar believen bepalen. Volgens de Creg hebben netbeheerders een zeer hoge ” pay-out ratio” d.w.z. dat Elia en de distributienetbeheerders 90% van hun winsten uitkeren aan hun aandeelhouders, de steden en gemeenten, en Fluxys 75%.De steden en gemeenten verloren miljoenen euro’s aan inkomsten door het debacle van de Gemeentelijke Holding en Dexia. Ze trachten dit te recupereren door de verhoging van de distributienettarieven.”
klant betaalt alles…

LDD wijst er op dat groenestroomcertificaten voor zonnepanelen, biomassa en windmolens doorgerekend worden aan de verbruiker, net als de “gratis” energie voor mensen met budgetproblemen.

Jean-Marie Dedecker: “Dankzij minister Vande Lanotte (sp.a) heeft de overheid zich nu al verbonden om de komende 20 jaar 14 miljard euro groenestroomcertificaten uit te keren voor de windmolenparken op zee.

Maar die worden integraal doorgerekend aan de verbruiker: hoe meer groene energie, hoe duurder de stroom. Ook de nucleaire taks wordt aan de klant doorgerekend en dient nu om het gat in de begroting te dichten. In Frankrijk komt die rechtstreeks ten goede van de verbruiker, die maar 13,37 eurocent per KWh betaalt, tegen 20,93 eurocent in Vlaanderen. In Nederland is dat 17,34 eurocent en in Groot-Brittannië 14,42 eurocent!”

Volgens LDD wordt door de schraapzucht van de overheid aan de Vlaamse verbruiker een eindejaarsmenu van taksen en lasten geserveerd:  “een galgenmaal met een groen sausje.”

Jean Marie Dedecker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten