Archief

donderdag 10 februari 2011

Werftractoren vormen grotere bedreiging voor verkeersveiligheid dan 4x4's.


Terwijl de hetze tegen de SUV’s en 4X4’s terug irrationele vormen aanneemt, wordt er voorbijgegaan aan de werkelijke problematiek van mastodonten die op het platteland thuis horen en niet op onze wegen.

Landbouwtractoren worden meer en meer ingeschakeld door bouwbedrijven. Dit is niet alleen oneerlijke concurrentie voor bedrijven die met normale trekkers werken, maar ze verhogen tevens de onveiligheid op de weg.

1. Geen dodehoekspiegel. Het gebrek daaraan veroorzaakte in 2008 54 ongevallen, waarvan 6 doden en 16 zwaargewonden. (Op 3/7/2008 verloren een 34-jarige moeder en haar tweejarig kindje uit Oostende het leven toen ze weggemaaid werden door gebrek aan een dodehoekspiegel op een werfwagen.)

2. Geen rij -en rusttijden voor landbouwtractoren.

3. Weggladheid door restanten van grond en andere materialen die aan de wielen kleven.

4. Geen rijbewijs voor wie voor 1/10/1982 geboren is. Voor anderen volstaat een rijbewijs B. Geen praktische rijopleiding, medisch attest of getuigschrift van beroepsbekwaamheid vereist!

5. Het gebruik van rode diesel. Door het gebruik van accijnsvrije diesel boomt het aantal tractoren en tiert de oneerlijke concurrentie welig.

In vergelijking met deze mastodonten is de doorsnee SUV een playmobiel.

Jean Marie Dedecker
Voorzitter LDD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten