Archief

donderdag 27 januari 2011

Alleen een referendum kan de Belgische politiek uit de impasse halen.


Nu de Koning weer aan zijn consultaties begint kan LDD samen met het grote publiek alleen vast stellen dat de 7 onderhandelende partijen er niet uit geraken, en dat de kans klein is dat er snel een uitweg wordt gevonden. Tegelijk werkt dit ingewikkeld landje zich zonder hulp van de politiek door de economische crisis, en vraagt de burger zich af waar die zware federale Belgische overheid toe dient. Daarom wil LDD deze prangende vraag aan de bevolking zelf voorleggen

Een bindend referendum.

Jean-Marie Dedecker, voorzitter LDD: “Het is niet met nieuwe verkiezingen dat er snel een oplossing voor de impasse zal worden gevonden, want Vlaamse en Franstalige partijen zitten vast in hun stellingen, en zijn niet creatief genoeg om buiten het huidige (grond)wettelijke kader van BelgiĆ« te denken. Het leegbloeden van de onderhandelingen is daar het beste bewijs voor. Nu de klassieke politiek volledig faalt, moet de bevolking voor haar verantwoordelijkheid worden gesteld. Hou een referendum over wat de Belgen samen nog willen doen. Dan pas kunnen de politici met een duidelijk mandaat rond de tafel gaan zitten.”

Niet rond de pot draaien.

Voor LDD is het duidelijk dat de partijen die hebben geprobeerd een regering te vormen rond e hete brie zijn blijven draaien. Het zat al goed fout toen er taboes werden ingevoerd, en er niet mocht gepraat worden over de sociale zekerheid of aan de financieringswet. Maar het spreekt vanzelf dat dit land niet kan worden hervormd als de gewesten en gemeenschappen niet zelf verantwoordelijk worden gesteld voor hun uitgaven en inkomsten, dat betekent een ruime financiƫle en fiscale autonomie. De Franstalige partijen hebben dit nog altijd niet begrepen, en ook dit is een falen van de talloze verkenners, bemiddelaars en verzoeners die de Koning heeft aangesteld.

Jean Marie Dedecker

1 opmerking:

  1. Niets houdt je tegen om dit online te doen en zo te polsen naar 1) wat mensen willen en 2) of mensen een referendum willen. En de volgende stap, na online succes, is het echte referendum.
    Gerrit.

    BeantwoordenVerwijderen