Archief

maandag 3 oktober 2011

Een vetbelasting in Denemarken.
De overheid treedt steeds driester en repressiever op bij ons “gezondheidsgedrag”. Haar alibi is dat in onze verzorgingsstaat de gezonde mensen verplicht mee te betalen voor ongezonde mensen. Dat is het solidariteitsprincipe. Ongezonde mensen jagen de gezonde op de kosten, dus wordt het zogenaamd een plicht om gezond te leven. Dit is even absurd als beweren dat iedereen de plicht heeft om rijk te worden, want rijken betalen mee voor de armen. Zwaarlijvigheid en roken worden nu beschouwd als een beschavingsdeficit. Wie er tegen zondigt wordt opgezadeld met een schuldgevoel en terechtgewezen door drukkingsgroepen die zich gedragen als rookmelders en calorieflikken: van Snickers krijg je last aan je tikker, van Mars krijg je Sars . In de staat Missippi (VS) werd in 2008 door de republikein John Read  een wetsvoorstel ingediend om een restaurantverbod in te voeren  voor mensen met obesitas. Gelukkig haalden de gezondheidsfascisten hier hun slag niet thuis. Anders was ook dit een nieuwe trend geweest die net als het  rookverbod  vanuit de VS als modeverschijnsel van politieke correctheid naar Europa overwaait. De Amerikaanse staat New York werkt aan een wet die restaurants verbiedt om nog zout bij de bereiding van hun maaltijden te gebruiken. Het wetsvoorstel van de democraat Filix Ortiz houdt in dat klanten zelf zout moeten kunnen toevoegen aan de maaltijden die ze bestellen, zonder dat de chef op voorhand al heeft beslist om bij de bereiding een dosis zout te gebruiken. Inpekelen, die Felix!. Van verkleutering naar kneuterigheid.


Willen de gezondheidsfanatici dat iedereen gezond wordt of leiden ze zelf aan een ziekelijke onverdraagzaamheid voor ieder die er andere gewoonten op nahoudt dan zijzelf? Een subtiele vorm van gezondheidsbetutteling. De medicalisering van normen en waarden. De medische bezorgdheid is verworden tot een moreel oordeel over de zondige levenswijze van de burger met alle gevolgen van dien.


Nu de accijnzen op tabak in vrije val dreigen te gaan, wordt de vetbelasting ingevoerd. Obesitas, de nieuwe vetpot voor de fiscus.

Jean Marie Dedecker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten