Archief

zaterdag 26 januari 2013

Een hypocriet voorbeeld van milieubeheer was het heropenen van de staalfabriek van Arcelor Mittal in 2007.



Een hypocriet voorbeeld van milieubeheer was het heropenen van de staalfabriek van Arcelor Mittal in 2007. Industriële archeologie werd weer operationeel gemaakt met de lusten voor de metaalboeren en de lasten voor de gemeenschap.

Om de hoogoven nummer 6 van Seraing weer op te starten,moest Mittal tussen de 270 en 400 miljoen euro emissierechten aankopen. Met het chantagemiddel van de meertewerkstelling liet Mittal de belastingbetaler opdraaien voor 93 procent van dit bedrag. In wezen betekende dit dat Mittal 716.253 euro subsidie kreeg per gecreëerde werkplaats! In 2006 maakte Mittal 6,1 miljard euro winst en had 12 miljard euro cashflow. Het privéfortuin van de eigenaar, de Indiër Lakshmi Mittal, wordt door het zakenblad Forbes op 28,7 miljard dollar geschat. Toch ruim voldoende om zuivere lucht en een zuiver geweten te kopen zonder de hulp van de belastingbetaler?

In het crisisjaar 2008 realiseerde Arcelor Mittal ruim 9 miljard winst dankzij de subsidiepot. Het kreeg ook nog 561 miljoen euro belastingkorting door de notionele intrestaftrek en in totaal voor zo’n 450 miljoen euro goedkope leningen van allerhande Europese instellingen in het laatste decennium. Ironie van het verhaal: voor 2009 heeft de federale regering op haar begroting 270 miljoen euro minderontvangsten voorzien door fiscale kortingen in te schrijven voor milieumaatregelen. Mittal kreeg dus evenveel om te mogen vervuilen als alle Belgen samen om milieumaatregelen te nemen. Wegens de staalcrisis sloot de oven eind 2008. Staal heeft geen moraal. Door de sluiting van de hoogovens met de economische crisis gingen bij Arcelor Mittal 2000 Belgische jobs verloren en had de staalreus plots emissierechten op overtal. In de periode 2008 tot 2012 zou het bedrijf kunnen rekenen op een overschot van 100 miljoen ton gratis verkregen emissierechten (want er sloot ook nog een fabriek in het Britse Middlesbrough), goed voor 1,4 miljard euro, zo stelt een studie van de Britse organisatie Sandbag.9
In mensentaal wordt dit zwendel genoemd. Geen wonder dat Mittal ook windmolens promoot. Voor een windturbine van 80 meter hoog is immers 150 ton staal nodig. En dan zijn er nog de subsidies natuurlijk.

Jean Marie Dedecker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten