Archief

vrijdag 15 juni 2012

Het elektronisch toezicht op gevangenen moet dringend worden geprivatiseerdLDD stelt vast dat de regering weer loze beloften doet over de uitvoering van gevangenisstraffen van minder dan 3 jaar. Positief is dat minister van Justitie Turtelboom (Open VLD) zelf het dossier van de woordvoerder van Sharia4Belgium ernstig aanpakt. Maar gelijk beloven dat voortaan alle ‘korte’ gevangenisstraffen effectief zullen worden uitgezeten is waanzin.

Federaal beleid faalt

Jean-Marie Dedecker: “Minister Turtelboom is duidelijk aan het dagdromen. Het gevangenisbeleid is al jaren een mislukking, met overbevolkte gevangenissen en een falend elektronisch toezicht, wat eind vorig jaar nog heeft geleid tot een vernietigend rapport van het Rekenhof. Ondanks het ‘Masterplan’ van de regering zijn er in de afgelopen 5 jaar maar 638 nieuwe cellen bijgekomen, terwijl er 2.500 waren beloofd. Voor 2.000 veroordeelden is ook het elektronisch toezicht in het vooruitzicht gesteld, maar in maart 2012 was het aantal veroordeelden onder toezicht zelfs gedaald onder de 1.000. “

LDD stelt vast dat het elektronisch toezicht ook vast loopt op de beslissing van minister Onkelinx (PS) uit 2009 om het toezicht bij de justitiehuizen te leggen, waar geen bijkomend personeel werd voorzien, laat staan opgeleid. Dat heeft tot gevolg dat de wachtlijsten alsmaar langer worden, en er ieder jaar ettelijke honderden straffen gewoon niet worden uitgevoerd.

Privésector kan dit beter en goedkoper.

Jean-Marie Dedecker: “Voor ons is het niet noodzakelijk de overheid die moet instaan voor de uitvoering van gevangenisstraffen. Op termijn kan dus ook het hele gevangeniswezen zoals in de Verenigde Staten en het UK aan private instellingen worden toevertrouwd. De bewakings- en beveiligingssector is in België goed onder controle, met een ruim aanbod en kan snel en doelmatig omschakelen naar de monitoring van gevangenen, uiteraard zelf onder toezicht van de overheid. Dat kan tegen concurrentiële prijzen, zodat er met minder geld meer gedetineerden kunnen worden gevolgd. Als de minister van Justitie dit zou voorstellen, zou er eindelijk een einde komen aan de schandelijke overbevolking van de gevangenissen, en aan de feitelijke vrijgeleide die kleine boefjes en grote misdadigers in dit land genieten.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten