Archief

donderdag 31 maart 2011

LDD vraagt de Kamer om met hoogdringendheid het rookverbod in cafés te versoepelen


In de Kamer van Volksvertegenwoordigers zal Voorzitter Jean-Marie Dedecker van LDD de hoogdringendheid vragen om zijn wetsvoorstel over het rookverbod in overweging te nemen. Het is een voorstel “tot wijziging van de wet van 22 december 2009 betreffende een algemene regeling voor rookvrije gesloten plaatsen toegankelijk voor het publiek en ter bescherming van werknemers tegen tabaksrook”, om een uitzondering op het rookverbod in te voeren voor drankgelegenheden waarvan de oppervlakte niet groter is dan 75 vierkante meter.

Chaos voorkomen

Jean-Marie Dedecker: “We hebben inderdaad geen tijd te verliezen, vooral omdat de caféhouders zo snel mogelijk moeten weten waar ze aan toe zijn. Voor de sector is het een groot probleem dat het Grondwettelijk Hof de krakkemikkige wet van 22 december 2009 heeft dooreen geschud, waardoor het rookverbod vanaf 1 juli 2011 algemeen geldt voor alle cafés. Dat heeft in de sector zoveel angst en chaos veroorzaakt dat sommige cafés nu overhaast gaan sluiten. Volgende maand is er zelfs een betoging gepland van de betrokkenen. Als het Parlement die chaos wil voorkomen, en de meedogenloze wet wil repareren, dan moet dat snel gebeuren.”

75 vierkante meter

Niemand is blind voor het schadelijk effect van tabak op de gezondheid, maar dat betekent niet dat er een inquisitie moet worden gevoerd tegen rokers, ook niet als ze op café zitten. Volgens LDD moet een caféhouder zelf kiezen of er in zijn café mag worden gerookt, en moet hij dit duidelijk afficheren.

Jean-Marie Dedecker: “Zowel in Nederland als in sommige Duitse deelstaten wordt het strenge rookverbod onder druk van de publieke opinie gemilderd voor de volkscafés en kleine ‘bruine’ kroegen. Wie zo’n zaak opzoekt weet dat hij of zij een rokerscafé binnenstapt. In de kleine cafés bewaart de baas dan het recht om zelf te beslissen over het soort gezelligheid dat hij aanbiedt. In mijn voorstel laat ik wel de mogelijkheid open om alleen de gunstregel te beperken tot de cafés die zonder personeel werken. Het geheel is een kleine geste naar de rokers toe, en naar de sector. Maar voor Parlementsleden die echt luisteren naar hun kiezers, en nog respect hebben voor hun vrijheid is dit voorstel het absolute minimum.”

Jean - Marie Dedecker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten