Archief

vrijdag 12 december 2014

Handen af van Zwarte Piet

 

Als het team van Sinterklaas louter uit blanken had bestaan, was vroeg of laat de eis gekomen om er ook zwarte hulpjes bij te nemen, wegens discriminatie op de werkvloer', schrijft Jean-Marie Dedecker in het Schaduwparlement van Knack.be.

Nog vijf nachtjes slapen. Mijn schoentje staat al klaar. Als Zwarte Piet zich nu maar, beladen met geschenken, door de schoorsteen wringt, want hij dankt zijn teint aan dit inbrekersgedrag. Zelfs culturele autoriteiten als de bard Bart Peeters en acteur Jan Decleir hebben het op tv bevestigd. De Sint resideert in Spanje, zijn Pieten zijn roetzwart en zijn schimmel is wit. Punt. Ik heb het altijd geloofd en maak het nu ook wijs aan mijn kleinkinderen. Mythen, sagen en sprookjes moeten de kinderlijke onschuld in stand houden.

Over de herkomst van de Sinterklaaslegende doen zowel Bijbelse als Germaanse verhalen de ronde. De Heilige kindervriend zou zelfs een bisschop zijn die in Turkije zwarte slaven bevrijdde. Weinig waarschijnlijk. Was het de Paus niet die, als laatste vorst van West Europa, tot 1796 slaven in dienst had? Tjevenstreken.

Van roetpiet naar regenboogpiet

Vandaag mogen we enkel nog Sinterklaas spelen in Afrika en Zwarte Piet mag hier niet meer meedoen. Tenzij hij van kleur verandert, van roetpiet naar regenboogpiet. Spastische multiculti, die lijden aan een gebrek aan inlevingsvermogen voor een traditioneel kinderfeest, hebben een nieuwe slak gevonden om een snuifje discriminatiezout op te leggen. Na Kuifje, Sjors & Sjimmie en Pipi Langkous is Zwarte Piet nu ook ontmaskerd als koloniaal stereotype. Door multiculturele overstretching is Pipi's vader door de Zweedse staatsomroep SVT zelfs gedegradeerd van negerkoning tot gewone koning. De Saksen-Coburgs voelen zich nu beledigd. Het antiracisme is een parodie geworden. Als het team van Sinterklaas louter uit blanken had bestaan, was vroeg of laat de eis gekomen om er ook zwarte hulpjes bij te nemen, wegens discriminatie op de werkvloer. De roep om quota voor Zwarte Pieten zou niet uit de lucht zijn. Gelukkig heeft Jozef De Witte, directeur van onze nationale gedachtepolitie, het Gelijkekansencentrum, geconcludeerd dat er "geen sprake is van een strafbare vorm van racisme, of een wettelijke vorm van raciale discriminatie" bij het Sinterklaasfeest.
Zwarte Piet is een non-issue, behalve voor enkele roeptoeters als Dyab Abou Jahjah die met zijn beweging Movement X (naar pretentieuze analogie met Malcolm X) zijn frustrerende schreeuw om aandacht komt botvieren op de rug van een kinderfeest. Afvoeren met de stoomboot die lui, of is het de slavenboot zoals hijzelf propageert?
Het is leuk dat ons landje niet meegezogen wordt in de polderdiscussie van boven de Moerdijk. Waar een verbale burgeroorlog over Sinterklaas ontaardt in een veldslag met gewapende undercoveragenten op een kinderstoet. De waanzin voorbij...

OikofobieVolgens de Nederlandse filosoof Thierry Baudet is de Sinterklaashetze de zoveelste uiting van de Oikofobie van een politiek correcte maatschappelijke elite. Oikofobie is de angst en de afkeer van het eigene. Een instinctieve neiging om de eigen cultuur, de eigen gebruiken, de nationale identiteit en de geschiedenis af te vallen, belachelijk te maken, te verzwakken en te beschimpen. Door migratie is onze samenleving een lappendeken van allerhande volkeren geworden, met hun eigen cultuur en eigen godsdienst, maar ook met hun eigen lange tenen. Onze maatschappij gaat door het stof voor absurde, religieuze en multiculturele dogma's. Dit wordt bijna dagelijks gedemonstreerd met een aanhoudende stoet van grote en kleine maar nimmer betekenisloze incidenten.
Die identiteitsschaamte is een West- Europees gegeven. In Antwerpen ontstond er ooit een politieke discussie over het kruis op de mijter van Sinterklaas. Vandaag haalt voetbalclub Real Madrid het kruisbeeld uit haar logo om haar Arabische sponsor niet te beledigen. Op bevel van toenmalig justitieminister Laurette Onkelinx moest de kerstversiering in het Brusselse justitiepaleis ooit worden weggenomen en werd de kerstboom op de Brusselse markt gedegradeerd tot een plastieken lichtvehikel. In Oxford en Birmingham moest de term "Christmas" geschrapt worden. In Berlijn annuleerde de Deutsche Opera Mozarts Idomeneo omdat de afgehakte hoofden van Poseidon, Jezus, Boeddha en Mohammed op scène gezet werden. (ondertussen heeft de realiteit van de Islamitische Staat haar eigen verboden fictie achterhaald). De Middeleeuwse Christelijke Sinterklaastraditie wordt verketterd, maar bloederige pre-middeleeuwse gebruiken zoals rituele slachtingen zonder verdoving moeten getolereerd worden op basis van de godsdienstvrijheid.

Vloeken in de antiracistische kerk

Traditie, een vanzelfsprekendheid voor de gewone burger, wordt ontmaskerd en gestigmatiseerd tot latent racisme. Antiracisme wordt tot religie verheven. Zelfs onze taal wordt puriteins uitgezuiverd. Blaming en shaming wacht de onverlaat voor "fout" woordgebruik. Het woord allochtoon is een pamperbegrip dat in 1971 voor het eerst gebruikt werd door de Nederlandse Hilda Verwey-Joncker om het woord vreemdeling te verdoezelen. Zuivere duiding. Vandaag is het gedegradeerd tot een vloek in de antiracistische kerk. We worden gehersenspoeld met eufemismen, de knaldempers van de taal. Hoeveel lafheden zullen we nog ondergaan, uit schrik om racistisch te lijken? Het is niet omdat je racisme afkeurt dat je elke vorm van antiracisme moet goedkeuren, maar we worden geacht of liever verplicht kleurenblind te worden. Als de autochtone bevolking gedwongen wordt om haar tradities op te geven wegens de opgeklopte gevoeligheden van nieuwkomers wordt de tolerantiedrempel verlaagd en de integratieklok teruggedraaid. Na de verkettering van de cartoons en de stripverhalen, wil ik geen boekverbrandingen meer.
In 1940 schreef Ernest Hemingway in For Whom the Bell Tolls: "Welk recht heb jij, een buitenlander, om mij te komen vertellen wat ik moet doen?" Vandaag zou de linkse Nobelprijswinnaar daarvoor verguisd worden. Elke tijdsgeest heeft haar eigenheden. We moeten de geschiedenis niet herschrijven en onze tradities koesteren.
"Hoor de wind waait door de bomen, ik hoor de Sint al komen"...Ik ben zo gelovig als een regenworm, maar Sinterklaas is heilig en... handen af van Zwarte Piet.

Jean Marie Dedecker
Knack.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten