Archief

woensdag 8 februari 2012

Spoorvakbonden verdienen geen dotaties als ze de sociale vrede niet garanderen
In de afgelopen jaren hebben de vakbonden van de NMBS jaarlijks een dotatie van ongeveer 5,5 miljoen euro gekregen voor hun werking en het bewaren van de sociale vrede. Dat heeft minister Magnette (PS) vandaag geantwoord op een parlementaire vraag van Jean-Marie Dedecker (LDD). Ondanks de talloze overtredingen van de afspraken heeft de NMBS die milde giften nooit in vraag gesteld. Daarom wil LDD de dotatie van de vakbonden afhankelijk maken van het voorkòmen van stakingen, spontane werkonderbrekingen of andere vormen van pesterijen waar de reizigers het slachtoffer van zijn.

Jean-Marie Dedecker, voorzitter LDD: “Minister van Overheidsbedrijven Magnette is zelfs niet te beroerd om toe te geven dat de dotaties aan de vakbonden door de NMBS nog nooit zijn gecontroleerd. In 2009 kregen ACOD Spoor, ACV Transcom VSOA en OVS samen 5.347.210 euro. In 2010 bedroeg dat samen 5.564.885 euro, waarvan telkens meer dan 3 miljoen voor de socialistische vakbond ACOD. In 2011 lag het bedrag in het verlengde maar dat is nog niet juist berekend. Maar het maakt niet uit: de vakbonden krijgen toch hun centen, of ze de treinen laten rijden of niet”.

Vakbonden niet boven de wet

LDD klaagt al langer de onverantwoordelijkheid van vakbonden aan, die zonder rechtspersoonlijkheid niet financieel aansprakelijk kunnen worden gesteld voor flagrante overtredingen van het collectieve arbeidrecht. De regering kan bij de NMBS een voorbeeld stellen.

Jean-Marie Dedecker: “De regering beweert dat ze onderzoekt hoe ze ‘haar’ NMBS de sociale akkoorden kan doen naleven. Dat ze dan begint met de rijke dotaties aan de bonden af te laten hangen van het aantal wilde stakingsdagen, bijvoorbeeld met een ‘korting’ van 20 % op de jaardotatie per stakingsdag. Dat miljoen euro is nog maar een fractie van de werkelijke schade die arrogante spoorbonden daarmee aanrichten. Dan zal het land niet meer worden lamgelegd als er een spoordienst 200 meter verderop moet verhuizen.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten