Archief

donderdag 2 februari 2012

Federale Dexiacommissie moet onderzoekscommissie worden of doet beter de boeken dichtIn de bijzondere Kamercommissie ‘die er mee is belast de omstandigheden te onderzoeken die hebben geleid tot de ontmanteling van de NV Dexia’ is vanmiddag beslist om geen parlementsleden toegang te geven tot de databank van de toezichthouders NBB en FSMA.
Voor LDD is dit een motie van wantrouwen tegen de meest ijverige leden van de parlementaire commissie die zo nooit de onderste steen over de desastreuze afgang van Dexia kunnen bovenhalen.

Jean-Marie Dedecker, voorzitter LDD en lid van de speciale commissie: “De commissieleden kunnen ofwel beslissen om deze speciale commissie om te vormen tot een volwaardige onderzoekscommissie, ofwel meteen de boeken dichtdoen. Op deze manier verder werken heeft helemaal geen zin. Het zat al fout van in het begin, toen de nieuwe meerderheid weigerde om een parlementaire onderzoekscommissie op te richten. In de loop van de maanden is gebleken dat er zoveel mogelijk wordt vergaderd achter gesloten deuren, dat er geen confrontaties mogelijk zijn, dat een aantal belangrijke getuigen zoals gewezen premier Leterme en Europees Commissaris Croes niet worden gehoord. Als klap op de vuurpijl weigeren de Nationale Bank en de tweede toezichthouder FSMA hun documenten over Dexia ter beschikking te stellen van de parlementsleden, en mogen alleen de 2 aangewezen experts ze inzien. Zogezegd wegens mogelijke schending van het beroepsgeheim.”

Bevolking wil klaar zien

Voor LDD is het duidelijk een manoeuvre van de traditionele partijen, die in de zaak Dexia alle boter op het hoofd hebben, om de toezichthouders af te schermen en het vinden van de waarheid nog moeilijker te maken.

Jean-Marie Dedecker: “In het financiële wereldje van ‘ons kent ons’ zijn parlementsleden met gewoon gezond verstand blijkbaar niet welkom. Er zijn al ontelbare filters ingebouwd om de fouten en de mogelijke malversaties in het Dexiadossier te verhullen. Het heeft geen zin om verder te werken in dit stramien. Als het Parlement alleen op zoek is naar een schaamlapje om de financiële Dexiaramp bij de bevolking goed te praten, hoeft het niet meer voor mij. Die bevolking zal daar trouwens niet in lopen. Dan blijft alleen de schande over, voor het parlement, en voor de politiek in het algemeen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten