Archief

woensdag 1 juni 2011

Een patat in het gezicht van de wetenschap


Aan de patattenoorlog is een rijstoorlog voorafgegaan.

De geschiedenis van de ‘gouden rijstkorrel’ is even revolutionair als hallucinant. In 1990 ontwikkelden dr. Ingo Potrykus in Zürich en professor Peter Beier in Freiburg, gefinancierd door The Rockefeller Foundation en later The Bill Gates Foundation, een techniek waarbij bètacaroteen toegevoegd wordt aan rijst. Rijst wordt zo verrijkt met vitamine A. De provitamine A die gesynthetiseerd wordt in de vegetatieve delen van de rijst, maar niet in de korrel, wordt geactiveerd door inbreng van twee genen in het genoom van de rijstkorrel. De rijstkorrel kleurt geel (goud) door het bètacaroteen. Er is geen enkel gevaar voor het menselijke organisme. In de maag worden DNA of genen van ggo’s opgesplitst in dezelfde DNA-fragmenten als deze van niet-ggo’s.

Diëtaire deficiënties of gebrek aan vitamine A zijn de oorzaak van vele ziektes en sterfgevallen bij kinderen over de hele wereld. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie lopen 230 miljoen kinderen in de wereld het gevaar om te lijden aan vitamine A-deficiëntie. Jaarlijks worden daardoor 500.000 kinderen blind. Daarenboven leidt een gebrek aan deze vitamine tot achterstand in de intellectuele ontwikkeling en een lagere weerstand tegen ziektes zoals malaria, diarree en mazelen. Er sterven jaarlijks 2 miljoen kinderen door ziektes gerelateerd aan vitamine A-gebrek.

Tweehonderd gram gouden rijst per dag volstaat om het gebrek uit de derde wereld te helpen. Dit was echter buiten de groenen gerekend en hun panische angst voor alles wat vooruitgang heeft gebracht. Het labo van Potrykus in Zürich werd geïnfiltreerd door een Greenpeaceactiviste. Toen Potrykus een staal van zijn weergaloze ontdekking voor een bioveiligheidsanalyse opstuurde naar het Rice Research Center op de Filippijnen, werd het bij DHL gestolen en met een georkestreerde campagne als Frankensteinvoedsel aan de schandpaal genageld. Door de actie van de ecoterroristen zal gouden rijst nu pas in 2011 massaal geproduceerd kunnen worden, twintig jaar na zijn ontdekking. Zullen deze anti-humanisten nu ook in Den Haag terechtstaan voor misdaad tegen de menselijkheid? Potrykus stond zijn intellectuele rechten gratis af aan Syngenta voor productie, op voorwaarde dat elke arme boer in de wereld gepatenteerde ‘gouden’ rijstplanten kado kreeg. China commercialiseert dit nu schoorvoetend. Europa vindt uit, anderen ontwikkelen.

Oppositie tegen biotechnologie is een westerse luxe, zegt de Keniaanse landbouwwetenschapper dr. Florence Wambugu: ‘Ik waardeer ethische bezwaren, maar alles wat weerstand biedt tegen het voeden van onze kinderen is onethisch.’

De eerste grote agrarische revolutie die de wereld voedde was kunstmest, ammoniumnitraat. In 1900 waren we nog maar met 1,7 miljard mensen op onze planeet. Tachtig procent van de westerse arbeidskrachten werkte toen in de landbouw, vandaag nog amper drie procent. De Amerikaanse agronoom en Nobelprijswinnaar dr. Norman Borlaug:‘Er zijn 6,6 miljard mensen op de planeet vandaag. Met de klassieke organische landbouw kunnen we er 4 miljard van voeden. Welke 2 miljard zouden vrijwillig willen sterven? Of welke 2 miljard zouden Greenpeace, het WWF en het Earth Liberation Front vrijwillig laten sterven?’ Het vernietigen van experimentele projecten met biotech is ecoterrorisme en verwijzing naar Frankensteinvoedsel of nazipraktijken is misdadige propaganda van eco-imperialisten: ‘If you can’t be right, be dramatic.’

Jean Marie Dedecker
Voorzitter LDD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten