Archief

zaterdag 10 oktober 2015

Donald Trump vuurt met woorden als cowboys met een Colt


'Wie te vroeg piekt komt meestal adem te kort aan de meet', schrijft Jean-Marie Dedecker in deze aflevering van het Schaduwparlement. 'De enige vijand van Donald Trump is voorlopig Donald Trump zelf. Er ligt nog een lang hindernissenparcours open vooraleer klapvee ook kiesvee wordt.'

 In aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2012 hield Newsweek in 2011 een peiling tussen de Republikein Mitt Romney en de Democraat Barack Obama, met als outsider Donald Trump. Trump eindigde voor Romney en amper een paar procent achter Obama. Op het jaarlijks diner van de "White House Correspondents Association" zette Obama de New-Yorkse vastgoedtycoon voor schut omdat deze hem stalkte met zijn geboortecertificaat.



Vandaag lacht Obama groener. In een peiling van Rasmussen Report gelooft 57% van de republikeinen dat Trump hun voorverkiezingen wint. Het peilingbureau Public Policy gaf onlangs zelfs 40% voor Trump, 38% voor Clinton en 9% voor Deez Nuts voor de komende presidentsverkiezingen. Opiniepeilingen zijn niet zelden pseudo-wetenschappelijke volksmisleiding. Deez Nuts was een creatie van de 15-jarige Brady Olson uit Iowa die zich onder een valse identiteit geregistreerd had bij de verkiezingscommissie. In een steekproef bij 600 Amerikanen is de satirische presidentskandidaat "Nuts" even representatief als een grassprietje op een voetbalveld.
 'Donald Trump vuurt met woorden zoals cowboys met hun Colt'
Maar Trump is "hot" over de plas. De vastgoedmogol bespeelt de "belli", de onderbuik van Joe Sixpack ("Mexico stuurt ons drugs, misdaad en verkrachters") is vuil gebekt en misogyn ("ongestelde vrouwen zouden beter zwijgen" en " sterjournaliste Megyn Kelly is een bimbo") en mag de grootste onzin uitkramen ("vaccinaties veroorzaken autisme..."). Hij vuurt met woorden zoals cowboys met hun colt. Het Republikeinse establishment siddert en beeft voor Donald Toupet, het symbool van de Political Incorrectness (PIC). Hij zegt hardop wat velen denken. Trump is niet gek, Trump is narcistisch. Hij heeft een alternatief programma en is vooral niet te koop. Zijn vermogen wordt door het zakenblad Forbes geschat op 4.1 miljard dollar en door Business Insider op 8.7 miljard. Zelf pocht hij met 10 miljard. Hij betaalde tot nu toe 95% van zijn campagne zelf, dat maakt dat hij niet schatplichtig is aan allerhande lobbygroepen en niemand naar de mond moet praten.
'Trump personifieert de Amerikaanse droom waarin rijkdom en succes respect afdwingen in plaats van afgunst.'

 Hillary Clinton daarentegen haalde 47.5 miljoen uit donaties en wordt achtervolgd door een zweem van schandalen, van Whitewater tot het impeachment van Bill en de recente emailgate. Trump personifieert de Amerikaanse droom waarin rijkdom en succes respect afdwingt in plaats van afgunst.
Hij heeft lak aan links en aan politiek correct Amerika en voert de hiërarchie van de misnoegden aan. Hij is de vreemde eend in de bijt van twee politieke dynastieën die de democratische werking van de twee traditionele partijen, de Republikeinen en de Democraten, dreigen te ondermijnen. Het presidentschap, even erfelijk als de adel. Na de Roosevelts en de Kennedy's dreigt een kwarteeuw machtsuitoefening door het koningskoppel Bill & Hillary Clinton en het triumviraat van de Bush-clan, George senior, George Junior en Jeb (grootvader Prescot was ook al gouverneur van Connecticut). Elke particratie, al is het een duale, creëert haar eigen elite die de macht tracht te bestendigen.

 'Vandaag laat Trump Obama in zijn eigen voet schieten'

Bush en Clinton zoeken het politieke centrum op. Trump is een rondvliegend projectiel met een uitgesproken mening van radicaal rechtse signatuur, geworteld in de blanke identiteitspolitiek: Illegale immigratie van latino's doet de misdaad stijgen en zwart Amerika moet bij de haren uit het verpauperd moeras getrokken worden. In 1973 moest Trump zich al verantwoorden voor het "Departement of Justice" omdat hij weigerde te verhuren aan zwarten en uitkeringstrekkers. Vandaag laat hij Obama in zijn eigen voet schieten. De rassenrellen zijn toegenomen onder de eerste zwarte president van de VS. "Als Dr. King vandaag nog zou leven zou hij geschokt zijn van het geweld dat plaatsvindt binnen de zwarte gemeenschap", beweert zelfs de zwarte woordvoerder Bernard Lafayette: 93% van de zwarte slachtoffers is vermoord door een zwarte dader. Elk jaar komen er gemiddeld 64 politieagenten om het leven. In mainstream Amerika neemt Trump duidelijke standpunten in, wars van politieke correctheid, Law and Order, de stem van de blanke middenklasse.
Voor Trump is Obama's buitenlands beleid te reduceren tot gewapend janken, en is Guantanamo Bay een Cubaans vakantiedorp. Hij is er fier op dat zijn dochter en kleinkinderen Joods zijn, en wil meteen het nieuwe kernverdrag met Iran opblazen. Een trommelaar van Amerikaanse propaganda. The Land of the free, the home of the brave.
Als de USA oorlog voert "om de wereld te bevrijden" moet ze er iets voor terug krijgen. Irak kostte 1.500 miljard $. Trump wil er olie voor terug om aan elke gewonde soldaat 5 miljoen $ medische kosten te garanderen en 2 miljoen invaliditeitsvergoeding. Muziek in de oren van militair Amerika.

 Protectionistischer dan onze socialisten

Trump schiet Obamacare, een vorm van verplichte ziekteverzekering, af. Welfare is a safety, not a hammock of de sociale zekerheid is een vangnet, geen hangmat. Hij wil niet alleen de vrije concurrentie onder verzekeraars laten spelen maar vindt ook dat mensen, die tot 30.000 $ per jaar verdienen, amper 1% belasting moeten betalen, en dus zelf hun broek kunnen ophouden. Wie onder de 100.000 $ verdient moet volgens Trump maar 5% aan de fiscus afstaan (hier in ons taxgeshift landje is dat 50%). Met deze belastingverlaging wil hij 1.5 miljoen jobs creëren. Arbeid moet lonen. Hij wil de industriële productie terug naar het land van Uncle Sam halen. De ultra-liberaal heeft daarvoor soms meer protectionistische trekjes dan onze socialisten. Hij zag autostad Detroit verloederen tot een spookstad en wil 35% importtaksen heffen op elke auto die Ford of General Motors invoeren uit hun geoutsourcete fabrieken in Mexico. Hij predikt de afbouw van de overheidsschuld met invoertaksen op Chinese goederen, omdat de yuan een artificiële gesubsidieerde munt is. Hij viseert een daling van de energieprijzen met de NOPEC law die de monopolypositie van de OPEC landen moet doorbreken. Jobless America tevreden.

De Berlusconi van de Amerikaanse politiek

Net zoals in Europa is de kloof tussen enerzijds het politiek establishment en de media, en anderzijds de zwijgende meerderheid dieper dan de Grand Canyon. Trump is in de stroom gesprongen, maar hij is geen Beppe Grillo of Pim Fortuyn, hij is eerder een Berlusconi. De gewezen Italiaanse premier Berlusconi (een tycoon van lipstick met getransplanteerd haar en een bleke grijns) maakte van zijn libido een soort Bruto Nationaal Product. Trumps kapsel wordt geföhnd met een nietjesmachine, en hij heeft naast chocolade en boeken ook een parfum met Trump als merknaam. Een imperium van ijdelheden en een product van de Wall Street elite. Hij huwde drie keer, o.a. met een schoonheidskoningin, en is zelfs eigenaar van de schoonheidswedstrijden Miss USA en Miss Universe. Een presbyteriaan, die enerzijds alles vertegenwoordigt waar preuts-godsdienstig Amerika een hekel aan heeft, maar pragmatisch genoeg is om de bijbel zijn favoriete boek te noemen en om tegen abortus te zijn, behalve bij incest en verkrachting. Het homohuwelijk is volgens hem een bevoegdheid van de Staten. Probleem omzeild. Main stream America tevreden.
'Trump van populisme beschuldigen zal niet volstaan om de zwijgende meerderheid te overtuigen.'
Door zijn authenticiteit komt hij voorlopig weg met alles en is hij de nachtmerrie van de Republikeinen, a pain in the as. Trump van plat populisme beschuldigen, de klassieke wanhoopskreet van het politiek establishment als ze zelf geen tegenargumenten in huis heeft, zal niet volstaan om de zwijgende meerderheid te overtuigen. Trump is een entertainer, een mediafenomeen met zelfs een ster op de Walk of Fame in Los Angeles en met een politiek en economisch programma. De hype wordt aangewakkerd door steeds hardere controversiële uitspraken en standpunten, waarbij de grens van het "te ver" gaan steeds dichterbij komt en het omslagpunt om de hoek loert. Wie te vroeg piekt komt meestal adem te kort aan de meet. De enige vijand van Trump is voorlopig Trump zelf. Er ligt nog een lang hindernissenparcours open vooraleer klapvee ook kiesvee wordt.

Jean Marie Dedecker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten