Archief

woensdag 9 mei 2012

Regisseurs van grootste bankroof in België gaan zonder meer vrijuitVanochtend heeft de algemene vergadering van de nieuwe staatsbank Belfius het uittredend bestuur kwijting gegeven voor zijn ‘prestaties’ in het afgelopen jaar 2011. Voor LDD wordt het duidelijk dat zowel de politiek als de bankwereld geen enkele verantwoordelijkheid willen en zullen nemen voor het debacle van Dexia, dat de belastingbetaler miljarden euro heeft gekost en nog zal kosten.

Jean-Marie Dedecker: “Als een zelfstandige een fiscale fout maakt krijgt hij een boete van 309 procent. Als een bankier de boel belazert krijgt hij een bonus en een gouden handdruk. Door de ontlasting van het voltallige bestuur van de voormalige Dexiabank van België wast nu ook de politiek de handen in onschuld. Die bank heeft in 2011 aan ons allen 4 miljard euro zuiver gekost, en via de Dexiaholding staan er de Belgische belastingbetaler nog talloze aderlatingen te wachten. Door de kwijting kunnen de politici van de drie traditionele partijen, en de bestuurders van sociale mammoetorganisaties zoals Arco, Gemeentelijke Holding en Ethias niet meer aansprakelijk worden gesteld voor wat dan ook.”

Politieke witwasoperatie

De namen van de bestuurders van het voormalige Dexia Bank België die vandaag zijn ‘ontlast’ spreekt boekdelen over haar politieke en sociale verankering. Naast de directieleden gaat het om Jean-Luc Dehaene (CD&V), Patrick Develtere (ACW), Tony Van Parys (CD&V), Luc Martens (CD&V) Wivina Demeester (ex CD&V) Francine Swiggers (Arco), Marc Justaert (CM) Patrick Janssens (sp.a), Patrick Lachaert (Open VLD), Francis Vermeiren (Open VLD), Bernard Thiry (Ethias), Thierry Jacques (MOC), Jean-Jacques Viseur (cdH) Marc Deconinck (PS), en Serge Kubla (MR), die alle kwijting of décharge hebben gekregen voor hun daden in de raad van bestuur.
Jean-Marie Dedecker: “De drie grote politieke families hebben alle boter op het hoofd. Daarom is het wraakroepend dat deze dames en heren in 2011 aan de neergang van de Dexiagroep geen enkele blaam, maar integendeel een aardige cent overhouden. Een vaste jaarvergoeding van 22.500 euro, en dan nog eens 2.000 euro per vergadering, om de bank bijna om zeep te helpen. Niemand kan ze nog aanspreken om dat geld terug te storten. Het is ook een veeg teken dat de politieke witwasoperatie unaniem is gedekt door hun opvolgers in Belfius, die namens ‘de staat’ na een zielige stoelendans zijn benoemd door de nieuwe God van de PS, premier Di Rupo.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten