Archief

maandag 9 augustus 2010

Wie slaat de bal mis?

De civilisatie van een samenleving is af te lezen aan de mate van vernedering die mensen bij een hofceremonieel dienen te ondergaan. Toen ik het voetbalkruim der Lage Landen (Cruyff, Van Himst, Rijkaard & co) op 14 mei l.l. per fiets als bedelstudenten op audiëntie zag gaan bij voetbalpaus Sepp Blatter moest ik denken aan de bovengenoemde wijze woorden van de Engelse diplomaat Harold Nicolson. Onze sjotters overhandigden elk met de nederigheid van een misdienaar, net niet geknield, een bidbook, of liever een bedelboek aan Zijne Voetbalheiligheid. De schaamtegrens van de poldervoetbalbobo’s ligt boven en onder de Moerdijk blijkbaar ver onder de zeespiegel.

Vandaag komen enkele kardinalen van de FIFA-kerk naar het poldervolkje afgezakt om de kandidatuur voor het WK van 2018-2022 te peilen. Hostess van dienst is Justine Henin. Noblesse oblige. Wat de voetbalcurie komt controleren mag de belastingbetaler niet weten. De inhoud van het bidbook, dit zijn de voorwaarden voor de organisatie, is een groter geheim dan de Dode zeerollen. Toch past het enkele kritische vragen te stellen bij zoveel geheimdoenerij. De ervaring leert dat dit geen nutteloze oefening is. Tien jaar geleden hebben de Lage Landen het EK georganiseerd. Wat rest er bijvoorbeeld nog van Euro2000? Na de eerste ronde zaten de Rode Duivels al in de tribune en met de sportieve prestaties van “onze jongens” gaat het al een decennium lang van kwaad naar erger. Voetbal een feest! De opgesmukte voetbaltempels van toen zijn anno 2010 net geen ruïnes, van Brugge tot in Charleroi. Hoeveel moet de belastingbetaler nu ophoesten voor de nieuwe infrastructuur? Even rondkijken in de wereld is heel leerrijk. Zuid-Afrika investeerde 1,5 miljard euro – sommigen fluisteren 4 miljard – in de stadionbouw. Stadions met meer dan 40.000 supporters moeten twaalf tot vijftien keer per jaar uitverkocht zijn om rendabel te zijn. De Portugese eerste klasser Uniao Leiria bouwde voor het EK van 2004 een tempel van 30.000 zitjes en het verhuisde dit jaar omdat het de onderhoudskosten en het huurgeld niet meer kan betalen. Hallo Racing Genk, Gent & co. Op de Olympische accommodatie van Athene lopen meer konijnen rond dan sporters. Zullen wij een kosten-baten analyse maken?

De wegen voor het binnenhalen van de grote sportrituelen zijn ondoorgrondelijk. Ze staan tussen de regels te lezen op de zwarte pagina’s van het bidbook. Voor de Afrika-cup in 2010 gaf China de stadions kado aan het armlastige gastland Angola in ruil voor toegang tot de lucratieve bodemrijkdommen. Dit heet kolonisatie. Poetin komt niet per fiets, dat strookt niet met zijn macho-imago. De tsaar bouwt met de miljarden van Gazprom ijsstadions voor de Olympische winterspelen nabij Sochi2014 waar nooit een vlok sneeuw valt. Een voetbalstadion mag een roebeltje kosten. Russische oligarchen kennen Zwitserse bankkluizen en de Siciliaanse manier van handel drijven. Sepp ook. In de Lage Landen worden de stadions echter niet met oliedollars gebouwd maar met geld van de belastingbetaler.

Mogen we ook nog weten wat er aan de hand is met die BTW- en belastingvrijstelling? De winst van de FIFA in Zuid-Afrika bedroeg naar schatting 3,4 miljard euro. Enkel op de vuvuzela’s had de FIFA geen percentje. Een arme straatventer mocht buiten het stadion geen frisdrank of hotdog verkopen wegens de concurrentie met de officiële sponsors Coca-Cola en McDonalds. Mensen die hun huis voor supporters zonder onderdak wilden openstellen, waren verplicht 30 procent van hun inkomsten af te staan aan een boekingskantoor van de FIFA. Het strafrecht werd er aangepast om overtreders van “ambush marketing” (zoals de Bavaria-meisjes) in de cel te stoppen. Hallo bidbook!

De FIFA moet een duitje verdienen want het heeft hoge kosten. Een FIFA-bobo die een match moet controleren in pakweg Tadjikistan krijgt al vlug 1000 euro zakgeld per dag toegestopt. De winst moet zogezegd ook herverdeeld worden onder de 208 leden. De bobo’s moeten herverkozen worden in het Zwitsers sportvaticaan en een Afrikaanse hand is vlug gevuld met campagnegeld. Maar dat is een ander verhaal.

Mogen we weten of die belastingvrijstelling dan ook van toepassing is op de premies van de spelers? Het zit nu zo: op prijzengeld van sporters wordt er in doorsnee belasting betaald in het land waar de prestatie geleverd wordt. Als Justine een miljoentje wint op de US Open weet ze al vlug dat ze beter af is bij de fiscus van Uncle Sam. Sponsorgelden daarentegen worden belast in het land waar de sporter woont. Hostess Justine kan haar gastheren meteen entertainen over de fiscale wetten van het belastingvrije Monaco waar ze resideert. Ik heb nochtans alle begrip voor Justine. Belastingontwijking is in ons landje immers een daad van wettige zelfverdediging. Jammer genoeg rolt de bal niet voor iedereen gelijk. Toen premier Jean-Luc Dehaene in 1996 fiscale vrijstelling beloofde voor de premies van onze Olympische gemedailleerden in Atlanta, fulmineerde Yves Leterme als CVP-fractieleider in de Kamer tegen deze gunstmaatregel. Uiteindelijk moesten Fred Deburghgraeve en co nagenoeg 75% van hun zweetgeld aan de fiscus laten. Nochtans was dit bedrag (25.000 euro) nog niet eens het geld dat Messi en Ronaldo per dag op zak steken. De knieval van Leterme voor de graaicultuur van de almachtige bobo’s en de voetbalmiljonairs van de FIFA is omgekeerd evenredig met de kneuterigheid voor de eigen atleten. Het is vijf voor twaalf voor enige verduidelijking want de staatswaarborg voor de exorbitante eisen van de FIFA is door de regering reeds toegezegd.

Ik ben een fervent supporter voor de organisatie van een WK of zelfs Olympische Spelen. Ons landje mag met vlag en wimpel op de wereldkaart en het oranjegevoel mag ook de supporters onder de Moerdijk aansteken. Maar mogen we dan weten wat de kosten en de baten of de lasten en de lusten zijn van deze miljardenkermis? Worden onze media- handels- en belastingswetten tijdelijk opgeheven voor de Zwitserse kolonisator? Volgens mijn bescheiden mening zijn we een Westers land waar de regeringen niet gegijzeld worden en de bevolking recht heeft op openbaarheid van bestuur. Een onverlaat schreef ooit dat de voetbalsport veel te danken heeft aan Sepp Blatter. Zijn hoofd heeft model gestaan voor de Jambalaya. Dat is er ver over, maar de knieval van onze bobo’s en onze regering voor de voetbalpaus is nog een stap verder. De pausen waren de laatste vorsten in Europa die er slaven op nahielden. In 1796 is dit ook afgeschaft. Even naar Genève bellen.

Jean-Marie Dedecker
Parlementslid LDD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten