Archief

donderdag 19 januari 2012

It’s al long way to Tipperary, niet voor de BBI wel voor justitie.



Op 14 Oktober 2003 beslist de ministerraad van de regering Verhofstadt om een aantal overheidsgebouwen te verkopen en terug  te huren ( sale -and-lease-back)

Op 28 oktober 2003 (amper 2 weken later) wordt BVBA REDEBA Invest opgericht met een kapitaaltje van 20.000 euro, met als bestuurders:
  • Anne Marie Habraken.
  • Banner mobilfisc LTD, een vennootschap naar Iers recht in Chocolate Cottage Tubrid Cahir, Co Tipperary Ireland. Op hetzelfde Iers adres bevindt zich ook: Jaspers-Eyers Limited. Het beheer gebeurt door de familie Habraken-Vincken.
Op 8 december 2003 (een goede week later) koopt BVBA REDEBA zes overheidsgebouwen voor een totaal van 44,9 miljoen euro, waaronder het gerechtsgebouw (administratief centrum) van Veurne.
In een Proces-Verbaal van 6 juli 2009 verklaart de heer Yves Vanmaele, onderzoeksrechter te Veurne.
“ Tijdens één van mijn vele meetings, naar mijn herinnering begin 2007, liet dhr. Laurent Jaspers zich ontvallen dat zijn vader bevriend was met minister De Gucht en dat deze participeert met zijn vader in aankopen van openbare gebouwen, waaronder het administratief centrum te Veurne”
Het gerecht heeft de vennootschapsstructuur in Tipperary Ierland NOOIT WILLEN onderzoeken.
De Ierse soldaten zongen tijdens de Eerste Wereldoorlog het alom bekende 
“It's a long way to Tipperary”, het Belgisch gerecht dacht er kennelijk ook zo over.
Gelukkige is de BBI meer bij de pinken. Vandaag verscheen het volgende artikel in ‘De Tijd’.
Architectenfamilie Jaspers verliest strijd tegen fiscus
Onterecht geen belasting betaald op miljoenenwinst bij aankoop overheidsgebouwen.
 

Vader Michel en zoon Jean-Michel Jaspers, de toplui van M. & J-M. Jaspers-J. Eyers & Partners, het grootste architectenbureau van ons land.
In april 2009 liet de bekende architect Michel Jaspers nog optekenen dat de fiscus 'geen opmerkingen maakte' over de manier waarop hij samen met zijn drie zonen zes overheidsgebouwen kocht. 'Alles is transparant gebeurd.' Nu valt de Brusselse rechtbank van eerste aanleg wél over de constructie die de familie Jaspers opzette om geen belasting te betalen op de miljoenen euro's die ze verdiende met de aankoop. De Tijd kon het vonnis inkijken.
Toen politicus Jean-Marie Dedecker in april 2009 het verhaal bracht dat toenmalig minister Karel De Gucht en de familie Jaspers onder één hoedje hadden gespeeld om een gerechtsgebouw in Veurne te kopen, bleek zijn verhaal gaten te vertonen. De Gucht bleek niets met de transactie te maken te hebben. Van corruptie was evenmin sprake, want de gebouwen waren openbaar verkocht.
Andere elementen in Dedeckers verhaal trokken toch de aandacht van de Bijzondere Belastinginspectie. Die opende al gauw een btw-onderzoek en doorzocht de kantoren van de bedrijfsrevisor en de boekhouder (twee broers uit Limburg) die de aankoop voor de familie Jaspers hadden begeleid.
De fiscus kon zo allerlei documenten en computerbestanden inkijken. En de inspecteurs zagen naast fiscale kwesties ook aanwijzingen van fraude die ze doorspeelden aan het parket van Leuven.

CONSTRUCTIE

Tussen 2001 en 2006 verkocht de regering-Verhofstadt massaal overheidsgebouwen om de begroting op te smukken ('sale and lease back'). Ook de familie Jaspers deed in oktober 2003 een bod op zes overheidsgebouwen van Financiën en Justitie in Veurne, Boom, Brugge, Luik, Aarlen en Chimay. Prijskaartje: 44,9 miljoen euro. Goed voor een huurcontract van 18 jaar met de Belgische staat.
Het bod werd aanvaard, maar er werd een constructie opgezet. Officieel was het de pas opgerichte firma Redeba Invest die de aankoop deed. En de officiële oprichter van die firma was niet de familie Jaspers, wel de echtgenote van hun bedrijfsrevisor en de Ierse firma Banner Mobilfisc. Al een maand later, na het bod, namen de drie zonen Jaspers (architect Jean-Michel en de economen Philippe en Laurent) de aandelen van de firma over.

Ze betaalden slechts 19.800 euro voor de 198 aandelen van Redeba. Nochtans had de firma zopas zes overheidsgebouwen gekocht. Nog geen drie jaar later, op 28 juni 2006, brachten ze de aandelen voor liefst 30 miljoen euro in in de familieholding Arch-Invest. Die holding is zowel in handen van vader Jaspers als van zijn drie zonen. Het is de spilholding die het vastgoedimperium van de familie beheert.

Wat de Bijzondere Belastinginspectie niet pikt, is dat de zonen Jaspers geen cent belasting betaalden op die monsterwinst van 30 miljoen euro. Het gaat om 'meerwaarden op aandelen'. Die zijn niet belast, maar alleen als ze passen in het 'normaal beheer' van iemands privévermogen. De familie Jaspers kreeg van haar bedrijfsrevisor te horen dat de belastingvrijstelling voor hen gold. Maar de Bijzondere Belastinginspectie ziet dat anders: van een normaal beheer is hier geen sprake.
Jaspers' drie zonen kregen van de fiscus een aanmaning om 33 procent belastingen te betalen op de 9,9 miljoen euro die ze elk opstreken.

Daarop trokken de drie zonen naar de Brusselse rechtbank om de belastingaanslag aan te vechten.
Tevergeefs. Drie rechters geven de fiscus nu gelijk dat er geen sprake was van een 'normale meerwaarde'. Onder andere omdat er een fiscale constructie is opgezet, waarbij de familie Jaspers belangen had in alle betrokken vennootschappen. De familie speelde ook een actieve rol in elke fase van de operatie. Ook het korte tijdsverloop tussen de oprichting van Redeba in 2003 en de inbreng van de aandelen in de familieholding in 2006 wijzen op het abnormale karakter. Net als de wanverhouding tussen de 19.800 euro die eerst is betaald voor de aandelen en de 30 miljoen die ze later al waard waren. Volgens de rechtbank wist de familie Jaspers op voorhand dat ze zo'n enorme meerwaarde zou realiseren.

Het vonnis is een streep door de rekening van de architectenfamilie. Zeker als men weet dat er nog hoge verwijlintresten moeten worden betaald zolang de fiscus zijn geld niet krijgt. De zes overheidsgebouwen zijn ook gekocht met miljoenenleningen van de vroegere Fortis Bank en drie firma's van de familie, waaronder het bekende architectenbureau. Het enige lichtpunt is dat de rechtbank oordeelt dat er bij deze constructie geen strafbare feiten zijn gepleegd. Al betekent dat ook weer niet dat het nog lopende strafonderzoek in Leuven wordt stopgezet.

Het laat zich dus raden dat de zonen Jaspers beroep aantekenen. Voor hun advocaat Michel Maus is de slotconclusie dat de wet onduidelijk is. Welke meerwaarden op aandelen zijn belastingvrij en welke niet? 'De rechtspraak gaat alle kanten uit.
Voor de familie Jaspers is dat een zure vaststelling', zegt Maus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten