Archief

zondag 16 februari 2020

Voetbalbobo's: een kruideniersras dat graag in status handelt maar in euro's denkt


Jean-Marie Dedecker gelooft niet dat de Belgische voetbalwereld veel geleerd heeft van de recente schandalen. 'De voorgestelde maatregelen zijn eerder een belediging dan een oplossing.'

Er zijn jaarlijks meer schandalen in het voetbal dan kwetsuren bij Vincent Kompany. Toch leven de voetbalbobo's nog steeds onder een ondoordringbare stolp, los gezongen van wetten en reglementen en vooral doofstom voor moraal en ethiek. Zwartgeldcircuits, chantage, omkoping, fraude, matchfixing, mensenhandel, omerta ... money talks, bullshit walks. Los van wat cosmetische ingrepen en gammele gedragscodes neergepend op boterbriefjes verandert er niets, want iedereen heeft boter op zijn hoofd, van de bestuurders van de KBVB tot de bobo's van de Pro League en de clubs, een incestueuze heemkundige kring van graaigedrag en eigenbelang. Makelaarsvergoedingen mogen normaal 7 tot 10% van het transferbedrag bedragen, maar voor zwarte parels gaat men er vlotjes boven en is 50% zelfs de norm.


Sportief-directeurs worden "gesmout" door makelaars en de clubs betalen hen buitenproportionele fees. Sommige transfers voeden nauwelijks de clubkas: voor de verkoop van Richairo Zivkovic van KVO Oostende aan een Chinese tweedeklasser werd 3 miljoen euro betaald. Nagenoeg alles verdween in de diepe zakken van een roedel tussenpersonen waaronder de voorzitter van een Vlaamse profclub met een dubbel petje van makelaar. The sky is the limit. De transfermarkt is zelfs geen koehandel meer, waar alles nog beklonken wordt met een handdruk, maar doet meer denken aan een Afrikaanse kamelenmarkt met slavenhandelaars in krijtpak, Rolexen om de pols en een optrekje in Monaco. Van de gezamenlijke winst van 70 miljoen euro die de 24 profclubs volgens het rapport van de KBVB van maart 2018 op transfers maakten, ging maar liefst 41,9 miljoen euro naar de makelaars, vooral in de zakken van de top 5 van de 200 sportpooiers die in ons landje opereren, Mogi Bayat, Christophe Henrotay Didier Frenay en Co.

Sommige clubs bouwen zelfs schulden op bij makelaars die dan op hun rug vrij parasiteren. Een makelaar is in principe de zaakwaarnemer van de speler en deze moet hem ook vergoeden, maar in werkelijkheid betaalt de club. Als de club dit doet in de plaats van de sjotter zouden de makelaarsvergoedingen belast moeten worden als Voordelen van Alle Aard (VAA), net zoals in de ons omringende landen. De spelers zouden dan ook in hun portemonnee voelen hoeveel de makelaars op hun zweet binnen rijven. Daarenboven zou een solidariteitsbijdrage van 10% op de enorme transferbedragen een eerlijke compensatie zijn voor de financiële inspanningen die de overheid levert voor de sport. Niet alleen in infrastructuur, maar een stad als Brugge moet bijvoorbeeld jaarlijks 2,5 miljoen euro extra ophoesten voor betaling van agenten bij de voetbalwedstrijden.

De maatregelen van het kwartet dat na Operatie Zero uitgestuurd werd door de voetbalbobo's werd om hun blazoen wat op te poetsen, grossieren in clichés en platitudes. Ze zijn eerder een belediging dan een oplossing. Geen wonder. Enkel Tomas Van den Spiegel kent het zweet van de kleedkamer. Hij was echter ook uitgangsbord en beleggingsadviseur voor het frauduleus failliet gegane Optima om rijke sporters - met teveel aangewaaid geld - wegwijs te maken in de wereld van de haute finance. Fiscalist Michel Maus verklaarde een paar maanden geleden in "De Afspraak" nog dat onze fiscale voetbalwetten illegale staatssteun waren, en dat ze nooit een toets bij de Europese commissie zouden doorstaan. Vandaag lijkt hij er wel een vurige verdediger van geworden met het argument dat de afschaffing tot juridische procedures zou leiden. Kameleon voor het foute geld en fiscaal expert in de graaicultuur. Karl Dhont richtte zelf het gokkantoor Bookmaker op. Vijftien van de 16 eersteklasseclubs worden gesponsord door gokbedrijven, en die boswachter zou de casinoboeren nu verplichten om een extra bijdrage te leveren in plaats van aan de illegale RSZ- en bedrijfsheffingscadeaus te tornen. Wie gelooft die excuustruus nog? Johan Vande Lanotte is niet alleen verdediger, maar ook Mitspieler en uitvinder van het gesubsidieerd systeem. Als minister en voorzitter van basketclub BCOostende (met veel minderwaardige buitenlanders onder de ring) zorgde hij er samen met zijn kompaan Didier Reynders voor dat de profclubs 80% van de verschuldigde bedrijfsvoorheffing op de spelerssalarissen niet hoeven te betalen, op voorwaarde dat de helft van dit bedrag moest geïnvesteerd worden in de jeugdwerking, inclusief de lonen van jeugdtrainers, medewerkers en spelers jonger dan 23 jaar. Er werd nooit gecontroleerd, en er staan ook geen sancties tegenover. Afschaffen dit cadeautje van 70 miljoen euro (eventueel à rato van 20% per jaar) want het werkt contraproductief. Er stonden nog nooit zo weinig eigen jeugdspelers en nog nooit zoveel buitenlanders op onze voetbalvelden als vandaag. In het seizoen 2018-2019 waren 63,7 % van onze sjotters luxueuze gastarbeiders. Voor het invoeren van die wet was het nog 30 tot 40%. Alle centen van de bedrijfsvoorheffing werden opgesoupeerd door boomende spelerswedden die de laatste acht jaar zelfs nogmaals verdubbelden tot gemiddeld 338.007 euro per jaar.

Dat de jeugdopleiding zou lijden onder het wegvallen van deze fiscale en parafiscale cadeaus is dus vals gejeremieer van de voetbalbobo's. Jeugdwerking maakt daarenboven maar een verwaarloosbare fractie uit van de kosten van de profclubs. Topclubs ronselen naar believen bij de kleine sjottersverenigingen, en jeugdspelers moeten honderden (zelfs duizenden) euro's per jaar betalen om hun truitje te mogen nat maken. Als er eentje doorbreekt wordt hij al naar het buitenland verhandeld nog vooraleer hij volgroeid is. Van dit Dream Team lust ik geen eieren. Een gruwel van hypocrisie.

Een profvoetballer betaalt minder RSZ dan een poetsvrouw. Deze subsidie van 60 à 70 miljoen euro per jaar is een onrechtvaardige anomalie. Maar plotseling de werknemers- en werkgeversbijdragen aan de werkelijke loonkost aanpassen zou de doodsteek betekenen voor alle professionele sportclubs, van hockey tot volleybal, en van wielrennen tot basketbal. Hun sociale bijdragen zouden echter opgetrokken kunnen worden tot het niveau van het zelfstandigenstatuut en van de vrije beroepen met de huidige maximumgrens van 89.051,37 euro. Topsporters 'onder gezag en toezicht' kunnen immers niet vluchten onder allerhande managementvennootschapjes zoals dik betaalde CEO's van bedrijven. Misschien geen fiscale fair play, maar ook geen halsrecht.

Op het veld schoppen de clubs elkaar halfdood en in de bestuurskamers gunnen ze elkaar geen kluif in de bek. Een ras van kruideniers dat graag in status handelt maar in euro's denkt. Van de huidige verhoging van de Tv-rechten tot 103.000 miljoen euro eisen de G(rote)5 bijvoorbeeld alles op tot 80% van het totaal. Budgettaire apartheidsideologie. De K(leine)11 moet zich tevreden stellen met de bedelstaf en ze doen het nog ook. De K11 heeft immers evenveel ballen als hun sacoche-voetballers. Dat de supporters ook weerom dit kijk- en luistergeld moeten ophoesten, daar malen de bobo's niet om, het zijn sowieso de meest kwetsbaren in het leugenpaleis van clubs en competities.

Een beperkte taxatie op de transfergelden daarentegen en een plafond op de RSZ-bijdragen zijn ethisch en financieel correcte ingrepen.

Niettegenstaande exorbitante mediarechten en 140 miljoen aan 'verdoken' staatssteun slagen de 24 profclubs er toch nog in om met hun doorgeschoten wanbeleid zo'n 87 miljoen euro verlies te draaien. Geen wonder. Als je weet dat driekwart van die verenigingen (en in klasse 1b op één na allemaal) in handen is van buitenlandse oligarchen die als enig doel hebben de fiscaal interessante clubconstructies te misbruiken als interimkantoor en doorgeefluik van voetbalmiljonairs. Met een minimumjaarloon van 81.000 euro voor een niet EU-speler, is ons landje het Mekka voor eeuwige beloften van tweede garnituur uit de ganse wereld. Dertig procent van onze profsjotters komt van buiten de EU, een Europees record. In Engeland is het amper 14% en in Nederland 9%. Het is hoog tijd om de loonbarrière van niet EU-spelers-zoals bij onze Noorderburen -op te trekken tot 150% van het gemiddelde spelerssalaris of 450.000 euro per jaar om onze eigen jeugd te beschermen.

De maatregelen van het Dream Team zijn eerder nachtmerries van zachte heelmeesters die stinkende wonden laten etteren. Een beperkte taxatie op de transfergelden daarentegen en een plafond op de RSZ-bijdragen zijn ethisch en financieel correcte ingrepen. De makelaarsvergoedingen belasten als VAA en het afschaffen van de voordelen inzake bedrijfsvoorheffing omdat ze toch misbruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn, trekken een scheefgegroeide situatie recht.
Mijn wetsvoorstel zal me geen logediner opbrengen, maar draaien naar de wind is voor de haan op de kerktoren, of voor de zogenaamde experten.

Jean Marie Dedecker

9 opmerkingen:

 1. Hallo, heeft u een snelle lening nodig?
  Ik ben Susan Benson. Ik ben een geldschieter en ook een financieel adviseur.

  Gezien de stagnatie die de wereld doormaakt als gevolg van de impact van het coronavirus (COVID-19) op het bedrijfsleven en de economie, worden veel mensen geconfronteerd met vroegtijdige financiële uitdagingen en met de aanwezigheid van een contant overschot in mijn bedrijf, we willen de geldcirculatie versnellen door klanten binnen en buiten Europa te financieren met een lening.

  Heeft u een lening nodig om een ​​bedrijf op te starten, een huis of auto te kopen of heeft u een lening nodig om andere persoonlijke redenen? Als uw antwoord JA is, zal ik u adviseren om contact op te nemen met mijn bedrijf. Wij verlenen allerlei soorten leendiensten, zowel beveiligde als ongedekte leningen. Het enige dat u hoeft te doen, is ons te schrijven via e-mail: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com of ons rechtstreeks een bericht te sturen op WhatsApp / Telegram via: +447903159998 en ontvang onmiddellijk een reactie.

  Wij zijn een uitgebreide financiële dienstverlener en we zijn toegewijd om u te helpen uw financiële doelstellingen op lange en korte termijn te verbeteren, omdat uw financiële stabiliteit ons uiteindelijke doel is.

  Functies en voordelen;
  * Gemak - U kunt altijd en overal een lening aanvragen.
  * Flexibel bedrag - U beslist hoeveel u wilt lenen.
  * Fast Direct Funding - Ontvang uw lening binnen 24 uur na goedkeuring.
  * Flexibele rentevoet van 2,5% tot 3% per jaar
  * Hoge goedkeuringspercentages
  * U krijgt de kans om de terugbetalingsdatum te selecteren, hetzij wekelijks, maandelijks of jaarlijks voor een duur van 1-30 jaar.
  * Geen verborgen kosten

  Veel mensen vinden het om een ​​of andere reden zo moeilijk om een ​​lening te krijgen van hun lokale banken of andere financiële instellingen, we zijn hier om u te helpen.

  Als u echt een oplossing nodig heeft voor uw financiële uitdagingen, bent u een stap verwijderd om financieel vrij te worden, schrijf ons vriendelijk voor meer informatie via:
  E-mail: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com OF;
  WhatsApp / Telegram: +447903159998
  2020 © ️ In orde gereserveerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo dames en heren
  Heeft u dringend behoefte aan financiële versterking (lening)?
  Veel mensen worden geconfronteerd met voortijdige financiële uitdagingen en de meesten van hen kunnen vanwege hun hoge rente, onvoldoende onderpand, schuld / inkomen-ratio, lage kredietscore of om andere redenen geen aandelenleningen krijgen van hun lokale banken of andere financiële instellingen.

  Als u een spoedlening nodig heeft, zal ik u adviseren contact op te nemen met mijn bedrijf en kunnen wij u helpen met een lening.
  We bieden allerlei soorten leendiensten aan (persoonlijke lening, zakelijke lening, hypotheeklening en vele andere), we bieden zowel langlopende als kortlopende leningen aan, beveiligde en ongedekte leningen en u kunt ook tot 20 miljoen euro lenen. Mijn bedrijf helpt u bij het bereiken van verschillende doelen met een breed scala aan leenproducten.

  Voor meer informatie over ons kredietaanbod; hier zijn onze contactgegevens.
  Contact E-mail: novicapfinancialservices@gmail.com
  Contactnummer: +31642117819 (WhatsApp)

  Geen wachttijden of stressvolle bankbezoeken meer. Onze service is 24/7 beschikbaar - u kunt een lening krijgen en uw transacties voltooien waar en wanneer u die nodig heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kom woorden tekort voor de geweldige winst die je me hielp verdienen in slechts een week met de strategie voor binaire opties. Het spijt me zo dat ik in het begin twijfelde, Ik investeerde $ 200 en verdiende $ 2.500 in slechts één week, en bleef meer investeren, vandaag ben ik financieel succesvol, je kunt contact met hem opnemen via e-mail: carlose78910@gmail.com
  Via whatsapp: (+12166263236)
  Ik raad je aan niet te aarzelen. Hij is geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik wil meneer Dalton waarderen omdat hij mij een lening heeft gegeven. ik ben verschillende keren opgelicht in een poging een lening te krijgen. totdat ik een dalton van diamantleningen bedoelde die me een lening ter waarde van 43000 gaf om mijn schulden te consolideren als je vandaag een dringende lening nodig hebt, solliciteer via email. diamondloans24@yahoo.com whatsapp: +16613814014

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik wil meneer Dalton waarderen omdat hij mij een lening heeft gegeven. ik ben verschillende keren opgelicht in een poging een lening te krijgen. totdat ik een dalton van diamantleningen bedoelde die me een lening ter waarde van 43000 gaf om mijn schulden te consolideren als je vandaag een dringende lening nodig hebt, solliciteer via email diamondloans24@yahoo.com whatsapp: +16613814014

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik wil de heer Dalton Leroy van diamantleningen bedanken voor het feit dat hij me een lening ter waarde van $ 43000 heeft gegeven nadat ik verschillende keren ben opgelicht in een poging om een ​​lening te krijgen. als u vandaag een dringende lening nodig heeft, solliciteer dan via email diamondloans24@yahoo.com whatsapp 16613814014

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geweldig handelsplatform, gemakkelijk te gebruiken en snel op te nemen met bitcoins, bankrekening, PayPal, skrill enz. Ik heb dit platform gebruikt in combinatie met de meest aanbevolen forexstrategie en binaire optiehandel op internet van Carlos Ellison en tot nu toe heb ik geen klachten en verdien ik wekelijks bijna $ 5000- $ 8000. Hij is echt geweldig, de beste in zijn vak en uniek onder andere, ik ben dankbaar en wil dat jullie allemaal meedoen aan zijn goede werken. Neem contact met hem op via whatsapp: +12166263236
  E-mail: carlose78910@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goede dag, ik ben nu super blij omdat ik zojuist mijn lening van € 69.000 heb ontvangen van dit goede bedrijf - LAPO. Doe er goed aan om contact met hen op te nemen als u een snelle lening nodig heeft. Neem nu contact met hen op via deze e-mail: (lapofunding960@gmail.com) of WhatsApp: +447883183014

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo
  Ik wil dat je weet dat we gerenommeerde hackers zijn die met succes lege ATM-kaarten hebben gehackt die geld kunnen opnemen bij elke geldautomaat waar ook ter wereld. Dit werd mogelijk gemaakt door nieuwe software genaamd "TYUPKIN", die is uitgevonden door mijn team van technische hackers. Nadat we deze kaart hebben ontwikkeld, verspreiden we deze om het leven van mensen te verbeteren en hen een betere levensstandaard te geven. Deze kaarten waren geladen met $ 600.000 USD per stuk en we hebben een beperkte voorraad. Deze kaarten zijn van jou als je voldoet aan de criteria die erin staan. Neem contact met mij op via darkerwebcoinbase@gmail.com om door te gaan met de levering van deze gehackte ATM-kaart

  BeantwoordenVerwijderen