Archief

dinsdag 13 maart 2012

Justitie is niet in staat om haar eigen verkiezingen te organiseren



Op 2 maart 2012 zijn er verkiezingen gehouden voor de magistraten-leden van de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ). De ene helft van de HRJ wordt in eigen midden verkozen, de andere helft wordt voorgedragen door de Senaat. De leden van de HRJ spelen een zeer bepalende rol in de benoemingen binnen de magistratuur zodat het voor de hand ligt dat de functie van lid van de HRJ  erg begeerd is. Maar de verkiezingen zijn volgens LDD niet zo sereen verlopen als men wil doen geloven.

Jean-Marie Dedecker, voorzitter LDD: ”In Turnhout werd het kiesbureau ruim voor het sluitingsuur (16u00) opgedoekt. Een federale magistrate die nog haar stem wilde uitbrengen diende klacht in bij de voorzitter van het kiesbureau.  Ironie van het lot is dat een magistraat, die precies één stem tekort komt om als elfde raadsheer tot de Hoge Raad te worden toegelaten, nu ook klacht heeft ingediend. Het partijpolitieke lobbywerk om toga’s van de eigen politieke kleur in de Raad te krijgen is blijkbaar even groot als in de echte politieke wereld. Het is nu wachten op het salomonsoordeel van Vrouwe Justitia, die zoals bekend geblinddoekt is. Met de billen bloot gaan is op dit niveau immers geen zicht.”

De Raad is maar opsmuk

De Hoge Raad van Justitie is opgericht na de Dutroux periode, als gevolg van de aanslepende kritiek op de werking van justitie. Via een wijziging van de grondwet (art. 151) kreeg de HRJ op 20/11/1998 zeer belangrijke bevoegdheden. Belangrijke bedoeling was ondermeer een halt toe roepen aan de ‘politieke benoemingen’ binnen de magistratuur. 

Jean-Marie Dedecker: “Deze vergadering van magistraten en burgers wordt in de wandelgangen van  justitie wel eens de “Hoge Onraad” genoemd. Niet alleen omdat het zoeken is naar evenwichten tussen mannen en vrouwen en naar taalpariteit, maar vooral naar politieke evenwichten. De HRJ is in feite cosmetica voor de bestaande carrousel  van politieke benoemingen bij het gerecht. Het personeelsbeleid van justitie is overgedragen aan de Hoge Raad die zogezegd aan niemand verantwoording moet afleggen. Maar het is een schijninstrument waarin de meerderheidspartijen zelf de touwtjes stevig in handen blijven houden.”

De minister van Justitie wordt eerstdaags ondervraagd over de onregelmatigheden bij de verkiezingen van de Hoge Raad.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten